Kookworkshop gezond eten valt in de smaak bij leerlingen Obs De Sluis

Kookworkshop gezond eten valt in de smaak bij leerlingen Obs De Sluis

Flevoland 28 oktober 2021

Foto:  © Fotostudio Wierd

Veel kinderen, jongeren en hun ouders weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Scholen zijn dan ook een fantastische plek om kinderen actief in contact te brengen met gezond eten. IVN Flevoland, Stad & Natuur, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres en GGD Flevoland hebben vanuit het Flevolandse Duurzaam Door Netwerk een voedseleducatie-aanbod ontwikkeld voor onder andere de basisscholen in vijf Flevolandse gemeenten.

Woensdag 27 oktober 2021 gingen leerlingen uit groep 6 van basisschool De Sluis in Lelystad, samen met wethouder Onderwijs Madelon van Noort, de keuken in en genoten zij na afloop van een verse en een gezonde maaltijd. ‘Ik merk dat veel kinderen niet weten waar ons eten vandaan komt en dat koken als vaardigheid steeds minder wordt geleerd. Vroeger ging deze vaardigheid traditioneel van de ouders over naar de kinderen, maar in deze snelle tijd met veel voorverpakt eten, is kennis van voedsel en wat gezond eten is enorm belangrijk’, aldus wethouder Madelon van Noort.

In de kookworkshop, gegeven door kok Lobke Brouwer van Lobke’s 5 Seizoenen, gingen groepjes leerlingen aan de slag met verse seizoensproducten. Samen met de wethouder is pompoensoep gemaakt met croutons van oud brood, omelet met humus en rauwkost en als toetje lekker appelflappen. Alles zelfgemaakt met verse ingrediënten, en dat smaakte heerlijk. De kookworkshop werd georganiseerd door IVN Flevoland en is onderdeel van het lesaanbod dat zij aanbieden via de Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) gids.

Gratis voedseleducatielessen

De gemeente Lelystad ondersteunt het project Voedseleducatie Netwerk Flevoland. Dankzij deze investering kunnen alle scholen in Lelystad gebruik maken van het aanbod uit de digitale NDE-gids. Dit schooljaar (2021-2022) mogen Lelystadse basisscholen inschrijven voor twee gratis voedseleducatielessen, zoals een kookworkshop of het bezoek aan een boerderij.

Deel deze pagina