Kinderen oogsten samen met boeren en volkstuinders tijdens Oogstfeest

Flevoland 8 september 2023

Op vrijdag 8 september bruiste het van opwinding en vreugde op de zonnige oogstvelden van De Lelystadse Boer. Ruim 200 enthousiaste kinderen van Lelystadse basisscholen namen deel aan het jaarlijkse Oogstfeest. Dit evenement viert niet alleen de oogst van groenten, maar ook de vruchtbare samenwerking tussen jonge generaties, wijsheid van de boeren en toegewijde tuiniers. 

Vandaag werden voor het vijfde achtereenvolgende jaar de akkers opengesteld voor deelnemende scholen aan het Van Zaadje Tot Soep project. Het Oogstfeest bij de Lelystadse Boer biedt kinderen de unieke kans om hun handen in de aarde te steken en letterlijk de vruchten/groenten van hun arbeid te plukken. Onder begeleiding van ervaren boeren en betrokken vrijwilligers van de volkstuinenvereniging in Lelystad, hebben de kinderen ontdekt waar hun eten vandaan komt.  

‘Binnen het project Van Zaadje Tot Soep zetten we sterk in op hands-on leren en een doorlopende leerlijn. Van basisschoolkinderen tot de senioren’, zegt Inge Beukema, projectleider bij IVN Natuureducatie. ‘Het Oogstfeest is onderdeel van een proces van zaadje tot een kom soep. De kinderen ontdekken in iedere stap iets nieuws, zoals oogsten bij deze stap. Ondertussen leren de betrokken boeren en senioren op hun beurt weer veel van de kinderen. Dat maakt onze leerlijn compleet.’ 

Na het Oogstfeest nemen de kinderen hun geoogste groenten mee naar school. Het bijbehorende recept belooft nog een smakelijke dag op school. ‘Ik vind het belangrijk om mee te doen met het oogstfeest omdat kinderen helemaal niet meer weten waar hun voedsel vandaan komt. Sommige denken dat groenten in een fabriek gemaakt worden’ aldus een leerkracht van basisschool De Sluis. 

Uniek voedselproject van Zaadje Tot Soep

Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je (anderen) op een betekenisvolle manier over duurzame en gezonde voeding? Het Oogstfeest is onderdeel van het project Van Zaadje tot Soep. Met dit project doorlopen kinderen gedurende een jaar elke stap van het proces dat voorafgaat aan een kom soep. IVN Flevoland coördineert het project en werkt voor alle stappen nauw samen met lokale partners. Zo komen de kinderen onderweg leerlingen, studenten, docenten van het voortgezet- en beroepsonderwijs, senioren en boeren tegen, die hen in één van de stappen begeleiden en daar op hun beurt weer van leren.

Gedurende een jaar doorlopen de kinderen vijf stappen, namelijk: zaaien, verzorgen, oogsten, koken & proeven en composteren. Bij iedere stap horen passende activiteiten op school of op de BSO en/of een excursie naar een andere locatie in Lelystad. 

 

Lokale samenwerking

Van Zaadje Tot Soep is een bijzonder project waarin verschillende Lelystadse partijen samenwerken om de kinderen meer te leren over voedsel. De verschillende organisaties dragen op hun eigen manier een steentje bij. ‘Het is goed om te zien dat De Lelystadse Boer op deze leuke manier bij kan dragen aan de verbinding tussen stad en platteland. Dat we als fijne stad en als mooi buitengebied elkaar goed weten te vinden met dit project, Wat goed is dát!’ aldus Emma Doeksen, relatiebeheerder bij De Lelystadse Boer. 

IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina