IVN Insectenhotel voor basisschool het mozaiek Bijen

Zoemend insectenhotel voor basisschool Het Mozaïek in Zeewolde

Flevoland 26 september 2023

Sinds maandag 25 september zoemt het op het schoolplein van basisschool Het Mozaïek in Zeewolde! Afgelopen juni won de school een groot insectenhotel. Nu het geplaatst is, vormt het een prachtige aanvulling op het groene schoolplein.

Insectenhotel gewonnen

Onder de aanwezige scholen van de IVN Groene Studiemiddag op 6 juni verlootten we een insectenhotel, waarbij Het Mozaïek als winnaar uit de bus kwam. De school is hier erg blij mee, het is een mooie toevoeging aan hun groene schoolplein. Het insectenhotel heeft dan ook een mooie plek gekregen: tussen paadjes, vlakbij de glijbaan. Hier komt hij goed tot zijn recht. Rina Langstraat, juf bij Het Mozaïek: “Ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen zien dat de natuur af en toe een handje geholpen moet worden. En dat we met dit insectenhotel een schuilplaats bieden aan allerlei insecten. Binnenkort halen we bovendien tegenover het hotel een strook gras weg. Dat gaan we daarna inzaaien met bloemen voor de bijen. De kinderen gaan dat zelf doen.”

Blijere kinderen dankzij groene schoolpleinen

Groene schoolpleinen zorgen voor blijere, gezondere kinderen en betere leerprestaties. Kinderen ervaren op groene pleinen namelijk minder stress en ook wordt er minder gepest. Ook worden kinderen op deze manier betrokken bij de werking van de natuur.

Het insectenhotel werd gemaakt door Leerwerkbedrijf Oostereiland uit Hoorn. Dit leerwerkbedrijf biedt zorg, dagbesteding, leer- en werkbegeleiding en sociale activering op maat aan. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en jeugd die buiten het reguliere schoolsysteem valt, kunnen hier terecht.

Natuur- en Duurzaamheidseducatie

Een (be)leefwereld waarin kinderen regelmatig buiten zijn, onbevangen buiten kunnen zijn en leren over duurzame en gezonde keuzes. Dat is onze droom. Én die van veel basisschooldocenten. Aan de hand van goede natuur- en duurzaamheidseducatie kun je kinderen een goede basis meegeven voor een natuurbewuste toekomst. Het bevordert bovendien de sociale en creatieve ontwikkeling.

Dankzij het NDE-aanbod van IVN Flevoland heb je toegang tot vele soorten lessen binnen de thema’s biodiversiteit, circulariteit, duurzaamheid, energie, grondstoffen & afval, natuur, voeding en water. Je kunt hierbij kiezen uit doe-het-zelf-lessen, leskisten, lessen & excursies en materiaalzendingen. Al meer dan 5000 kinderen volgden een natuur-of duurzaamheidsles!

Inspiratie nodig voor jouw Natuur- en Duurzaamheidslessen? Tijdens onze Groene Studiemiddag helpen we leerkrachten op het gebied van Natuur- en Duurzaamheidseducatie (NDE). Met tips, tricks en workshops geven we hen volop inspiratie om aan de slag te gaan. De volgende editie is op 8 november 2023 in Urk (voor scholen in de gemeenten Urk, Lelystad en Dronten). Meld je aan!

Meer over NDE

Ontdek meer over

Deel deze pagina