Basisschoolleerlingen in Flevoland ontdekken stoepplanten tijdens Nationale Buitenlesdag

Flevoland 4 april 2023

Vandaag is het weer Nationale Buitenlesdag, een dag waarop IVN Natuureducatie en Jantje Beton alle leerkrachten oproepen om naar buiten te gaan. Leerlingen van basisscholen door heel Flevoland krijgen vandaag les over planten die ze tegenkomen in hun eigen omgeving. Les op het schoolplein is goed voor de gezondheid van kinderen, ze bewegen meer, hun concentratie gaat omhoog, de leerstof blijft beter hangen en bovendien is heel leuk. 

Op zoek naar stoepplantjes 
Op scholen in Flevoland wordt er vandaag extra aandacht gevraagd voor de planten en dieren in de buurt van de school. Om het leerkrachten makkelijker te maken om buitenles te geven over dit thema, heeft IVN Flevoland een gratis buitenlespakket verstuurd naar 118 basisscholen in Flevoland. In dat pakket zit onder meer een uitgewerkte les ‘Botanisch stoepkrijten’, een doos stoepkrijt en een uitnodiging voor de training ‘van binnen naar buitenles’ voor docenten.

De buitenles ‘Botanisch stoepkrijten’ en nog ruim 150 andere buitenlessen zijn te vinden op de website van de Nationale Buitenlesdag en kunnen het hele jaar door gebruikt worden door basisscholen.

Bekijk alle buitenlessen

 

“Buitenlucht geeft de kinderen veel energie, er is veel ruimte voor spel en verwondering”

Aldus Willem Brunia, leekracht van de St. Josephschool in Emmeloord. Daarom geeft hij buitenles tijdens de Nationale Buitenlesdag en tijdens andere lesdagen.


Buitenlesdag 2023: St. Josephschool in Emmeloord

Buitenlesdag 2023: OBS de Windroos in Lelystad

Elke dag kan Buitenlesdag zijn 
Tal van onderzoeken tonen aan dat het geven van les in de buitenruimte een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Hoewel veel meesters en juffen zelf zeggen vaker naar buiten te willen, geven zij aan dat ze het vaak ontbreekt aan ondersteuning en goede ideeën. IVN ondersteunt de scholen met trainingen en kant-en-klare buitenlespakketten, zodat zij vaker en makkelijker met hun klas naar buiten gaan.

Workshop van binnenles naar buitenles voor leraren

Leerkrachten in Flevoland volgden workshop: hoe ga je van binnenles naar buitenles?

Samen op weg naar een florerende natuur
Dit buitenlespakket is aangeboden in het kader van Flevoland Bloeit. Provincie Flevoland en IVN Flevoland werken samen aan het verbeteren van de biodiversiteit. Dat doen we samen met partners waaronder scholen, gemeenten, groene partners en inwoners. Op het platform ‘Flevoland Bloeit’ worden het komende jaar activiteiten en tips gedeeld over het vergroenen van eigen omgeving en daarmee het versterken van biodiversiteit.

 

Deel deze pagina