Doe mee met school

Ik maak je rustig. In mijn buurt adem je langzamer en gaan je bloedruk en hartslag omlaag. Als er veel van mij zijn, zoals in het bos, voel je je na een tijdje zelfs minder gestressed en vrolijker. Wij zorgen dat je sneller herstelt als je je niet zo lekker voelt, en we maken je productiever.

Ik ben goed voor jou maar ook voor merels, zanglijsters, huismussen, boomklevers, boomkruipers, mezen én voor insecten. Ik heb besjes, bloesem, blaadjes om te eten, en plek om een nest te bouwen of te schuilen.

Ik zuiver fijnstof en schadelijke gassen uit de lucht. Ik houd water vast, zodat tijdens harde regenbuien het riool niet overstroomt. Ik haal CO2 uit de lucht en van de C(koolstof) groei ik. Als het heel heet is, zorg ik dat jij het niet zo warm hebt.

Ik ben een boom

Elke boomsoort heeft een eigen leefwijze. Sommige bomen groeien heel snel, bloeien vroeg in het voorjaar of produceren enorme vruchten. Andere bomen groeien trager, hebben miniscule, haast onzichtbare bloementjes in de zomer en bieden een broedplaats voor bijzondere vogeltjes. Afhankelijk van de boomsoort, wordt er een bepaalde hoeveelheid CO2 en water opgenomen voor de groei. Een simpele regel is: hoe groter de boom en hoe meer blaadjes, hoe meer koolstof hij kan vastleggen, lucht hij kan zuiveren, water hij kan vastleggen en diertjes hij een huis kan bieden.

Niet alleen de hoogte van de boom en het aantal blaadjes (grote van de kroon), maar ook de dikte van de stam kan iets zeggen over de waarde van de boom voor het ecosysteem. Het water uit de bodem wordt immers via de stam omhoog geleid, richting de bladeren. Door slechts enkele simpele gegevens via de Bomenapp in te voeren, kunnen experts aan de slag. Zij rekenen de waarde van de boom uit en voegen dit toe!

Zet met jouw klas of groepje een boom op de kaart

Super leuk om met de klas de bomen in de buurt van de school ook op de kaart te zetten. Hieronder vind je een instructie hoe je dat gemakkelijk met je klas kunt doen. Hulp nodig of vragen? Onze Groene Ambassadeurs staan voor je klaar.
Op 4 april is het Buitenlesdag. Hoe leuk en leerzaam is over bomen te leren en ze te kunnen meten.

bomen meten kind natuur school schoop

Wij helpen je op weg:

✔️Lesbrief onze bomen
✔️Werkblad Onze Bomen

Voer bomen in de Bomenapp!(let op, je wordt doorgestuurd naar een app)

Aanmelden Groene Ambassadeur

Meer lesmateriaal over bomen

Het kan leuk zijn om in aanloop naar deze les (of juist na afloop) nog wat meer aandacht te besteden aan bomen en/of de natuur. Ter inspiratie zijn er diverse lesmaterialen gratis te downloaden. Ook zijn er nationale dagen als Boomfeestdag, Nationale Buitenlesdag en Dag van de Biodiversiteit waar je met activiteiten in de klas op aan zou kunnen sluiten.

Hieronder een aantal linkjes en downloads op een rijtje:

Item Klokhuis: ode aan bomen

Logo