Hoe werkt het

Jij bent eerst aan zet. Je kiest een boom en meet deze op: je bekijkt welke soort boom het is, meet de hoogte, omtrek van de stam en bladerdek en je schat zijn gezondheid in. Een piece of cake en bovendien leuk om te doen: ook als activiteit met je kinderen, je klasgenoten of je collega’s. Vervolgens zet je jouw boom op de kaart. Via onderstaande button, kom je op een aparte app met een invulformulier. Hier vul je je meetgegevens in. Je kunt er een foto plaatsen en een verhaal.

Wij bepalen  dan de waarde van al die bomen samen. Dat doen we drie keer tussendoor en aan het eind van het project: in oktober 2023 berekenen we het totaal. We krijgen zo een goed beeld van waar we staan en waar we nog winst kunnen behalen om van Almere één groot, gezond, biodivers en klimaatadaptief ecosysteem te maken.

Via de app kun je een boom op de kaart zetten. Je bekijkt welke soort boom het is, meet de hoogte, omtrek van de stam en bladerdek en schat zijn gezondheid in. Met slechts enkele gegevens kunnen we bepalen wat de waarde is voor het klimaat, de biodiversiteit en de waterhuishouding. Maar hoe werkt dat dan precies? Bekijk de video! Of de uitleg downloads hieronder.

Uitleg video ‘boom op de kaart zetten’

Zelf aan de slag!

Lees de instructies voordat je een boom op de kaart zet. Nadat je deze hebt gelezen open je de app via de groene button hieronder.
De applicatie vraagt je één keer om een account aan te maken. Dit kost je maar een minuut en het is eenmalig. Daarna heb je makkelijk toegang om te kijken hoeveel bomen er op de kaart komen en wat de waarde is van de ecosysteemdiensten (diensten die de bomen aan de Almeerders leveren) van die verschillende bomen. Veel plezier en succes met jouw boom op de kaart zetten!

Bekijk hier de FAQ
◼ Uitleg hoe zet je een boom op de kaart
◼ Instructies per stap

 

Zet een boom op de kaart!(let op, je wordt doorgestuurd naar een app)

Zet een boom op de kaart en win een boek!

Als je na het op de kaart zetten, ook een foto van jouw boom (met jou) deelt, op je eigen socials met #onzebomen maak je kans op een leuk boek. Onder de geplaatste inzendingen verloten we elke maand een boek van Dwergmuis tot Stadsreus. Een musthave over de Almeerse natuur!

Waarom een boom meten?

Elke boomsoort heeft een eigen leefwijze. Sommige bomen groeien heel snel, bloeien vroeg in het voorjaar of produceren enorme vruchten. Andere bomen groeien trager, hebben miniscule, haast onzichtbare bloementjes in de zomer en bieden een broedplaats voor bijzondere vogeltjes. Afhankelijk van de boomsoort, wordt er een bepaalde hoeveelheid CO2 en water opgenomen voor de groei.

Een simpele regel is: hoe groter de boom en hoe meer blaadjes, hoe meer koolstof hij kan vastleggen, lucht hij kan zuiveren, water hij kan vastleggen en diertjes hij een huis kan bieden. Een simpele regel is: hoe groter de boom en hoe meer blaadjes, hoe meer koolstof hij kan vastleggen, lucht hij kan zuiveren, water hij kan vastleggen. En op soorten die hier van nature thuishoren, inheemse bomen biedt hij een huis aan diertjes. Zo komt op een zomereik meer dan 400 verschillende soorten diertje voor, terwijl op een Amerikaanse eik, een soort die wij hier hebben aangeplant, maar rondweg 20 verschillende soorten. Daarom is het zo belangrijk om inheemse soorten aan te planten!

Niet alleen de hoogte van de boom en het aantal blaadjes (grote van de kroon), maar ook de dikte van de stam kan iets zeggen over de waarde van de boom voor het ecosysteem. Het water uit de bodem wordt immers via de stam omhoog geleid, richting de bladeren.

Door slechts enkele simpele gegevens via de app in te voeren, kunnen experts aan de slag. Zij rekenen de waarde van de boom uit en voegen dit toe aan de app. Zodra dit voor de door jou ingevoerde boom is gelukt, ontvang je ook een berichtje.

Leer bomen herkennen!

Sommige bomen zal je al wel kennen. Denk aan de eik of de kastanje. Maar soms lijken bomen ook erg op elkaar. Hoe kun je er dan achter komen onder welke boom je staat?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welke boom er voor je staat. Zo kun je kijken naar de stam, naar de bloemen en vruchten. Het meest gemakkelijk herken je een boom aan zijn blaadjes.

verschillende blaadjes van bomen

Er zijn boekjes, apps en IVN zoekkaart Bomen die je kunnen helpen bij het bepalen van de boomsoort. Diverse (gratis) apps op je telefoon kunnen je in de juiste richting sturen, zoals Plantsnap of Obsidentify.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een Groene Ambassadeur in de buurt.

 

Zet een boom op de kaart!(let op, je wordt doorgestuurd naar een app)

Logo