Waarde van bomen

 

Bomen zijn van onschatbare waarde.

Ze zijn goed voor de biodiversiteit, waterhuishouding en het klimaat. Zelfs voor een gelukkig gevoel kan het zien van zoveel groen het verschil maken! Bomen vormen een fijne plek voor vogels en insecten om te leven. Zo maakt de gewone esdoorn bijvoorbeeld veel nectar, waardoor nectarzoekende insecten heel graag deze boom bezoeken. Een paardenkastanje vorm een enorme bron van stuifmeel en een Berk voorziet de vogels van voedsel. Elke boom trekt weer andere insecten aan en kan een nestgelegenheid bieden aan verschillende soorten vogels. Hoe meer verschillende soorten bomen, hoe groter dus de biodiversiteit!

Klimaat

Bomen zijn ook belangrijk voor het klimaat. Ze houden bij heftige regenval water vast, zorgen voor schaduw en zuiveren de lucht. Sommige bomen kunnen beter tegen natte voeten dan anderen. Of zijn juist beter bestand tegen de droogte, zoals de haagbeuk. Een grote eik kan wel tot zo’n 8.000 Liter water vasthouden en biedt met zijn enorme bladerdek veel verkoeling aan al het leven eronder. Grote bomen kunnen zo het verkoelende vermogen van wel 10 airco’s leveren! Door hele kleine gaatjes in bladeren is er een continue stroom van lucht. Water dat via de wortels is opgenomen verdampt via deze bladeren, waardoor de schaduw van een boom vele male verkoelender werkt dan de schaduw van een groot gebouw.

Een conifeer is een ster in het zuiveren van de lucht. Met zijn donkergroene blaadjes kan een volwassen boom tot wel 10.000 autokilometers fijnstof uit de lucht filteren. Maar ook andere bomen verfrissen op deze manier de lucht.

Gezondheid

Ten slotte betekenen bomen ook veel voor onze gezondheid. Niet alleen onze fysieke gezondheid doordat we er frisse lucht kunnen inademen en in kunnen rennen en recreëren. Ook ons brein wordt positief beïnvloed door het zien van al dat groen. Zelfs al het uitzicht op een grote boom door je dakraam, maakt dat er stofjes in je hersenen worden aangemaakt. Die stofjes geven je een fijn gevoel en verminderen stress.

Visual met daarin waarde van onze bomen beschreven.

 

 

Zet een boom op de kaart!(let op, je wordt doorgestuurd naar een app)