FAQ
Kom je er even niet uit of heb je een andere vraag? Misschien staat hieronder dan al het antwoord op jouw vraag klaar. Heb je een andere prangende vraag, dan kun je altijd bij de ambassadeur terecht!
- Ik wil graag helpen, maar weet niks van bomen. Wat kan ik doen?
Ook als je niks van bomen weet kun je helpen. Ga bijvoorbeeld met z’n tweeën op pad en gebruik Obsidentify of Plantsnap op je telefoon om te bepalen om welke boomsoort het gaat. - Ik wil graag een boom opmeten, maar heb geen boomhoogtemeter! Wat kan ik doen?
Geen probleem! Je kunt zelf een boomhoogtemeter maken óf probeert de hoogte in te schatten met behulp van gebouwen in de omgeving. - Ik heb een boom opgemeten. Waar moet ik de gegevens doorgeven?
Via de webapplicatie kun je de gegevens doorgeven. Ga naar het tabblad “Doe mee!” en klik vervolgens op de button om je gegevens in te voeren. Daar wijst het zich vanzelf. Toch hulp nodig? Vraag de een van de ambassadeurs om je verder te helpen. - Ik heb een boom opgemeten en ingevoerd. Waar en wanneer kan ik de waarde van deze boom terugvinden?
Op verschillende vaste momenten worden de door jou ingevoerde gegevens van de boom doorgerekend en in een overzichtelijke “Treetag” omgezet. Dezen gegevens worden dan toegevoegd aan het Bomenformulier en zijn vindbaar op de bomenkaart. Als je zelf de gegevens hebt ingevoerd, ontvang je ook een mail zodra de berekeningen voor deze boom zijn uitgevoerd. Het kan soms even durenom al die bomen door te rekenen alle nieuw ingevoerde bomen zijn doorberekend. Zodra de Treetag klaar komt deze vanzelf per mail jouw kant op! - Ik heb een boom opgemeten, maar vind het lastig om zijn conditie goed in te schatten. Wat moet ik doen?
De conditie zegt iets over de gezondheid van de boom. De kroon van de boom kan hier veel over zeggen. Zitten er bijvoorbeeld veel dode takken zonder bladeren aan de boom, dan is hij minder gezond. Kies één van de vier condities, waarvan jij denkt dat deze het best bij de boom past. - Ik heb een boom opgemeten en wil graag de gegevens invoeren. Waarom moet ik daarvoor mijn e-mailadres doorgeven?
We willen vertroebeling van de gegevens graag voorkomen. Vandaar dat we ter verificatie je e-mailadres vragen. Handig, want zodra de waarde van je boom is doorgerekend ontvang je hiervan een mailtje! - Er worden allemaal gegevens van bomen ingevoerd. Wat gaan jullie met al deze gegevens doen?
Al deze gegevens kunnen uiteindelijk samen een beeld geven van de waarde die bomen voor Almere hebben. Onze hoop is om dit uitendelijk ook voor andere plaatsen in Nederland te doen, zodat we de waarde van al die bomen voor het klimaat en de biodiversiteit beter kunnen bepalen. - Maar er worden ook veel bomen verwijderd! Waarom laat de gemeente niet alle bomen gewoon staan?
De gemeente Almere wil de stad graag veilig en leefbaar houden. Daarom kijken experts of bomen nog gezond zijn en voldoende ruimte hebben. Soms is er onderhoud nodig: snoeien? Of toch een boom verwijderen en vervangen? Zo houden we de gemeente groen én veilig.
Meer weten over participatie en communicatie rondom bomen? Kijk dan op almere.nl/bomenkader of almere.nl/groen of kijk dit filmpje over boombeheer in de gemeente. - Het lijkt mij leuk om met de schoolklas bomen in te meten. Hoe pak ik dat het beste aan?
Dat is ook leuk! Onder het kopje “Doe mee!” vind je ook een speciale handleiding voor scholen. Vraag zo nodig ook de ambassadeur om hulp om je op weg te helpen of de kinderen tijdens deze lesdag te ondersteunen. - Is het inmeten van bomen ook leuk om met een kinderfeestje te doen?
Wat een goed idee! Je kunt er met kinderen een speurtocht van maken en kinderen kunnen erg veel plezier beleven van het opmeten van de bomen. Gebruik zo nodig de handleiding voor scholen en geef er je eigen draai aan. Hoe meer bomen we inmeten, hoe beter we weten wat al deze bomen voor Almere doen. - Van wat voor materiaal worden de tree tags gemaakt?
- Van steenpapier, dit is een duurzaam alternatief voor traditioneel papier. Het is gemaakt van gemalen steen en schone kunststof. Dit papier is bestand tegen water, vet en olie en is niet gemakkelijk scheurbaar. Het steenpapier gaat lang mee. Er worden geen bomen gekapt voor het maken van steenpapier. Tijdens het productieproces wordt ook minder water verbruikt dan bij de productie van traditioneel papier.
- Van wat voor materiaal worden de tree tags vastgemaakt?
- Van sisal touw, dit wordt gemaakt van de bladeren van de agave plant en is dus een natuurlijk product. Doordat er geen toevoegingen tijdens de productie aan toegevoegd worden, is een bol sisaltouw 100% milieuvriendelijk en een duurzaam alternatief.