Onze Groene Ambassadeurs

Almere is een groene stad: je loopt vanuit je voortuin, via het park zo de natuur in. Veel Almeerders geven om het groen en de natuur in hun stad. Maar hoe groen is Almere? Welke bomen staan er in dat groen? Welke rol hebben deze bomen in de natuur en hoe dragen ze bij aan onze gezondheid? Gemeente Almere, Staatsbosbeheer, Pius Floris en IVN slaan de handen ineen. Maar Groene Ambassadeurs vormen de spil in het project. 

Daarom zoeken we Groene Ambassadeurs die deel willen uitmaken van de community rond Onze Bomen. Het zou top zijn als je wilt helpen om zoveel mogelijk Almeerders te enthousiasmeren een boom op de kaart te zetten. Word jij blij van bomen, en vind je het belangrijk meer Almeerders bij de natuur te betrekken, doe dan mee.

We zijn altijd opzoek naar Groene Ambassadeurs in Almere. Zie jij een rol als Groene Ambassadeur voor je?

Lees meer!

De ambassadeurs van Onze Bomen

Totaal zijn er momenteel 12 groene ambassadeurs!  Deze ambassadeurs kunnen mensen uit hun buurt, school/leerlingen, vrienden, scouting en andere inspireren. Die op hun beurt weer andere mensen kunnen inspireren. De ambassadeurs komen allen uit Almere. De werkgebieden liggen rondom hun eigen woonplek. Zij organiseren diverse activiteiten in hun omgeving om hen te betrekken bij het groen en te helpen om ook een boom te meten. Wil je contact opnemen met een ambassadeur neem dan contact op via flevoland@ivn.nl vermeld de naam van de persoon/personen waarmee je contact wilt.

 

 Kennith Jones  Almere Buiten
 Jan van den Bos  Almere Haven, de Meenten
 Paul Mansvelt  Almere Muziekwijk
 Chris van der Paardt  Almere Haven
 Jo Maas
 Erika Dorhout  Almere Kruidenwijk, Basisschool de Digitalis
 Yan Liu  Almere Literatuurwijk
 René Gerritzen  Almere Oostgriend
 Sacha de Ruiter
 Camiel Dijkers  Almere Buiten, Stripheldenbuurt
 Sophie Sander  Almere Muziekwijk

Drie van de ambassadeurs stellen zich voor…

Groene Abassadeur Erika
Erika Dorhout

“Ik voel mij prettig in de natuur en hoop dat ik dat gevoel op andere mensen over kan brengen. Daarom ben ik ambassadeur geworden.” 

Erika is op dinsdag en vrijdagmiddag te vinden in het Koggepark in de Kruidenwijk, in het Tiny Forest “Het Kruiderzeebosje” of in de schooltuin.
De Natuur heeft haar altijd geboeid. Als tiener was ze lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). Daar leerde ze planten en insecten determineren, vogels herkennen en ging zij steeds meer van de natuur houden door het tekenen van alle gevonden flora en fauna. Ze hield veel van oude eiken, zo stevig en robuust als ze overal stonden. En van de eikeltjes die zo snel kleine boompjes werden. Omdat ze de bladeren van de (zomer)eik zo mooi vond en deze in de winter altijd als een dikke laag bladeren op de grond in het bos tegen bleef komen, ging zij er verhalen over schrijven.

“De eikeltjes werden eikelmannetjes en in m’n verhalen hadden ze bedjes van eikenblaadjes waar ze de hele winter warm lagen te slapen tot het voorjaar werd. Dan gingen ze allerlei avonturen beleven! “

Bomen hebben dus altijd al een belangrijke rol in haar leven gespeeld.
Met kinderen van basisschool Digitalis verzorgd zij de schooltuin en het Tiny Forest. Daarnaast gaat Erika in de winter met de kinderen naar het naastgelegen Beatrixpark om daar met behulp van knoppentabellen de bomen te determineren.

Groene Ambassadeur Jan

Jan van den Bos

“Graag zou ik willen helpen om inwoners van Almere zich bewuster te laten worden van de bomen om hen heen én wat deze bomen kunnen betekenen.” 

Jan heeft de Natuurgidsenopleiding van IVN gevolgd en is sindsdien, met enige onderbreking, actief bij IVN Almere. Hierdoor heeft hij goed om zich heen leren kijken naar het groen en dus ook naar de bomen. Voor heel veel mensen is de aanwezigheid van bomen heel gewoon. Ze zijn er. Graag laat hij anderen zich óók verwonderen over dit groen!

Twaalf jaar geleden kwam hij aan de Schapenmeent wonen. Het huis was toen iets meer dan 30 jaar oud. In de voortuin stond op de hoek een niet al te imposante boom, een hulstboom. Maar deze boom is steeds meer voor Jan gaan leven! Hoe oud de boom nu precies is weet hij niet, maar het is in ieder geval geen snelle groeier. Ondertussen is hij wel het een en ander aan de weet gekomen:

“De onderste bladeren zijn stekelig en de hogere bladeren zijn gladder. Vanwege dat stekelige kwamen ze vrogeer ook voor in hagen tussen weilanden. Door de stekelige bladeren werden die niet gegeten door het vee. Het stekelige houdt na maximaal 3 meter op. Het maken van stekels kost bomen veel energie en ze doen dat dus liever niet. We hebben in Nederland geen grazers die hoger komen. Als we nu giraffen zouden hebben, zou het er misschien heel anders uit zien!”

Paul Mansvelt

onzebomen

“Ik hoop de mensen in mijn directe omgeving te kunnen overtuigen van de kracht en pracht van de natuur en met name die van de bomen.” 

In de 38 jaar dat Paul in Almere woont heeft hij de bossen en parken zien ontwikkelen. Van kleine aanplant tot soms majestueuze grootte en o zo belangrijk voor het welzijn van de mens.

“Mijn vriend is een treurwilg die aan het water staat bij de kruising Speeltuin Kruidenwijk en uitkijkt richting de Beatrixpromenade. Deze boom doet me herinneren aan mijn lagere schooltijd in Amsterdam en we langs een gracht liepen waar een soortgelijke boom stond. Hier zaten we onder en speelden erin. Binnenkort gaan we hem opmeten en in kaart brengen. ‘We’ zijn een onderwijzeres en ikzelf. Samen met de kinderen en ouders van de buurtvereniging gaan we de bomen in onze buurt opmeten en benoemen en hopen we te kunnen bijdragen aan bewustwording van alle moois om ons heen.”

Paul is sinds drie jaar actief binnen de Almeerse afdeling van het IVN en probeert zoveel mogelijk op te steken van alle kennis die daar aanwezig is.
Logo