Een bord vol natuur 

Drenthe 26 april 2023
Alle 18 scholen in de gemeente Midden-Drenthe zijn al weken aan de slag met het thema voedsel. Waar komt je eten vandaan? Hoe groeit een plant? Welke delen van planten eten we? Hoe kun je voedselverspilling tegengaan? Hoe zou het menu van de toekomst er uit kunnen zien? Via verschillende activiteiten, zoals een digitale kookles en proefjes, en met allerlei materialen, zoals praatplaten en ontdekpaden, zijn de leerlingen actief aan de slag om de antwoorden op deze en andere vragen te ontdekken.
De scholen doen dit via het nieuwe voedseleducatieproject van IVN ‘Een bord vol natuur’. Ze gaan hierbij niet alleen op school aan de slag, maar ook vooral eropuit. Want een voedselproject leent zich uitstekend voor extra activiteiten: koken, samen eten, proeven, op excursie en natuurlijk zelf groente verbouwen!
De basis van het project bestaat uit ontdekpaden, waarbij leerlingen bijvoorbeeld zaden van verschillende vruchten onderzoeken, ontdekken wat een gezonde bodem is en op het schoolplein op zoek gaan naar eten voor verschillende dieren. Maar daarnaast kregen de leerlingen in Midden-Drenthe de kans om ook op een andere manier heel praktisch, en vooral op een hele leuke manier, met dit thema aan de slag te gaan.

Tuinkerskunst

Tuinkers laten groeien kan eigenlijk iedereen wel. Maar kunst ervan maken? Dat was de opdracht die leerlingen van de groepen 3 en 4 kregen. [aanvullen met dingen die al zijn gemaakt?]. De scholen hebben nog tot en met april de tijd om een foto te maken van hun mooiste kunstwerk. En dan is er in mei een heuse prijsuitreiking waar de winnaar bekend wordt gemaakt.

Klasse kok!

Een andere optie waar scholen zich voor konden aanmelden is ‘Klasse Kok!’ Via deze digitale les, die wordt aangeboden door Jong Leren Eten Drenthe, leert chef-kok René uit Emmen, de kinderen om lekkere en gezonde Bokkepootjes te maken. Dat doet hij samen met Jurre en Isa en de kinderen kunnen direct in de klas meedoen, omdat je voor dit gerecht geen oven of fornuis nodig hebt!

Eten uit de natuur

De leerlingen uit de bovenbouw gaan op zoek naar hun eigen eten. Samen met vrijwilligers van IVN gaan ze op zoek naar eten in de natuur. In de uitzending van ROEG! Junior van zaterdag 29 april gaan we met ze mee. Je kan het item terugzien via www.roeg.nl.

Jong geleerd is oud gedaan

Voor kinderen is het belangrijk om vroeg te leren over de oorsprong van hun eten. Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Bij kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) is de kans groter dat ze in hun leven gezondere en meer duurzame voedingskeuzes maken. Dit voedselproject van IVN, dat mogelijk is gemaakt door Jong Leren Eten Drenthe, draait daarom de komende jaren bij de verschillende IVN scholennetwerken NME in Drenthe.

Ontdek meer over

Deel deze pagina