Gastlessen bovenbouw

Aanmeldformulier

Gastles over de ijstijden

Samen met het IVN heeft de Hondsrug UNESCO Geopark een gastles over de ijstijden ontwikkelt. De les is bedoeld voor de bovenbouw (6/7/8/) van basisscholen in het Hondsruggebied.

Tijdens de gastles worden de leerlingen meegenomen naar een ijskoude reis door de tijd. Gaandeweg wordt het duidelijk hoe het Hondsruglandschap is ontstaan. Maar de leerlingen steken vooral zelf de handen uit de mouwen. In kleine groepjes gaan de leerlingen aan de slag met proefjes, experimenten, klei en Virtual Reality brillen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een ijsblokje in een bal van klei kneedt en deze vervolgens in de magnetron stopt? Hoe zag het er hier tijdens de laatste ijstijd geleden eigenlijk uit? Met een Virtual Reality bril zit je ineens wel heel dicht tussen de mammoeten! Kun je dan ook alle botten van de mammoet vinden in het zand? En net al onze voorouders een trechterbeker maken? Kijk ook eens goed hoe de Hunebedbouwers deze versierden.

Het is een speelse en uitdagende gastles waarbij de leerlingen ondervinden hoe het landschap van de Hondsrug hun leefomgeving in de loop duizenden jaren is gevormd en door de mens is gebruikt.

Proefjeskoffer

Waterschap Hunze en Aa’s zorgt voor schoon en gezond water in sloten, beken, plassen en meren. Maar hoe controleren ze dat? Dat leren we met de proefjeskoffer. Daarin zitten vier eenvoudige laboratoriumproefjes. Alle benodigdheden voor het uitvoeren van de proefjes zijn in de koffer aanwezig. Er is voor iedere proef een handleiding, zodat je eenvoudig zelf de proefjes met de leerlingen kan doen. Maar we komen ook graag zelf de proefjes uitleggen.

Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland biedt verschillende doe- en digitale lessen gratis aan. Lessen gaan bijvoorbeeld over het belang van bestuiving, vogeltrek, het maken van een nestkast, herkennen van vogelgeluiden, huismussenquiz en nog veel meer. De lessen kan je snel en gemakkelijk volgen via de website van Vogelbescherming Nederland.

Slakken

Hoe slakken de hitte zijn doorgekomen blijft een heus raadsel in onze achter- en schooltuin. Nu de hittegolf achter de rug is en de regenton weer gevuld, haasten de slakken zich naar lekkere hapjes als zonnebloemblaadjes en sperziebonen. Slakken zijn boeiende dieren die vorst en hitte moeiteloos lijken te doorstaan. Hoe doen ze dat toch? Hoe werkt dat glijden eigenlijk? En een slakkenmond heb je die wel eens goed bekeken?

Slakken worden voor ons aan snelheid verslaafde wezens een beetje onzichtbaar. Zo traag als zij zijn ontsnappen slakken vaak aan onze aandacht. Maar slakken zijn boeiend genoeg voor lesstof. IVN Natuureducatie komt graag langs om samen deze boeiende dieren onder de loep te nemen.
Interesse in een gastles slakken bij jou op school?

Er zwerft afval in mijn kunstwerk

Een blikje, dopje papiertje, snoepwikkel, ijslollystokje of flesje. Al deze dingen noemen we zwerfafval als ze in de natuur of op straat belanden. Zwerfafval is afval dat door het landschap zwerft, maar kune jer ook een landschap van maken? Welke reis denk je dat het maakt en waar komt het uiteindeijk terecht?  De leerlingen maken grote schilderijen waarbij ze afval (kosteloos materiaal) een andere toepassing geven. De reis die het afval maakt is het uitgangspunt voor de landschappen die ze gaan maken.

Plastic Soep

Waterschap Hunze en Aa’s komt op school voor een gastles over de plastic soep. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep.

Laurentien van Oranje, van de Missing Chapter Foundation zet zich in voor een duurzamere wereld door kinderen oplossingen te laten bedenken die goed zijn voor de toekomst. Een aantal oplossingen staat in het voorleesboek De wereld van Plastic. Uit dit boek lezen we één verhaal voor. En we praten erover met de leerlingen. Het boek blijft achter op school, zodat juf of meester er ook nog uit kan voorlezen. Aan het eind van de les gaan we van afval een kunstwerk maken.

Na aanmelding neemt waterschap Hunze en Aa’s contact op voor het inplannen van de gastles. Waterschap Hunze en Aa’s organiseert elke dag van de week excursies en gastlessen.

Gastles Dierenbescherming

Aan de hand van het interactieve Dierenbeschermingsspel leren kinderen over de relatie tussen mens en dier en dierenwelzijn.
De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat kinderen op een respectvolle manier met dieren omgaan. Daarom verzorgen scholenvoorlichters van de Dierenbescherming gratis gastlessen op basisscholen met het Dierenbeschermersspel. Dit is een interactief spel waarin de relatie tussen mens en dier en dierenwelzijn centraal staat.

Het lesspel is speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs en geschikt voor groep 4 t/m 8. Aan de hand van videofragmenten en opdrachtkaarten speelt de klas een spannende quiz waarin 4  thema’s aan bod komen:
1. Huisdieren
2. Mens, Dier en Voeding
3. Dieren in het wild
4. De Dierenbescherming.

Het spel duurt ongeveer anderhalf uur, maar kan eventueel ingekort worden. De reacties van leerkrachten en schoolkinderen zijn enthousiast. Om het spel te kunnen spelen is een digibord en een internetverbinding nodig.

De muskusrat

Waterschap Hunze en Aa’s komt op school voor een gastles over de muskusrat. Hoe leeft dit dier en waarom is het nou zo belangrijk dat er niet teveel van deze dieren zijn?

Na aanmelding neemt waterschap Hunze en Aa’s contact op voor het inplannen van de gastles. Waterschap Hunze en Aa’s organiseert elke dag van de week excursies en gastlessen.