Excursies onderbouw

Aanmeldformulier

Boerderijeducatie: op ontdekkingstocht bij de boer

Kinderen gaan op ontdekkingstocht in en om een boerderij, aangesloten bij De Boer op Noord. Via een interactief programma met roulerende opdrachten leren de kinderen waar hun voedsel vandaan komt. Als leerkracht ontvang je een handleiding met achtergrondinformatie en een toets voor in de klas.

Een Uur Natuur op IVN-vlinderkampje “De Duinen”

Op het landgoed “De Duinen” in Paterswolde ligt het IVN-vlinderkampje “De Duinen”. Beschut door oude eiken en lindebomen bieden tuin, kruidenrijk grasland, boomgaard en poel een interessante flora en fauna. Een prachtige plek voor groepen 3 en 4 om een uur lang de natuur op het vlinderkampje te beleven en te onderzoeken.

Bezoek de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Assen

Hoe zuivert waterschap Hunze en Aa’s het afvalwater dat jij thuis door de wc en het doucheputje spoelt?  Vanuit elk huishouden stroomt er per dag gemiddeld 500 liter water in het riool. Dit is het water dat door de wasbak, gootsteen, het toilet en het doucheputje verdwijnt. Binnen 12 uur is het weer schoon. Benieuwd hoe we dat doen? Kom dat met eigen ogen bekijken in Assen.  De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier.

Slootje springen

Door de sloten en kanalen stroomt het teveel aan regenwater naar zee. De sloten en kanalen worden door het waterschap gemaaid en onderhouden, zodat het water er door kan stromen. Natuurlijk moet het water ook schoon genoeg zijn. In een korte les in de klas vertelt een medewerker van Waterschap Hunze en Aa’s hier meer over. Daarna doen we samen een regendans. Als het mogelijk is, gaan we daarna naar buiten in de buurt van school. Om over een echte sloot te springen! Lukt dit niet, dan doen we net alsof op het schoolplein.

Op schoolreisje met de natuurschool van IVN

Dag waddenzee! in Lauwersoog is al bijna 30 jaar de topbestemming van de Natuurschool. Afhankelijk van hoog- en laagwater op de dag waarop je ons bezoekt, kiezen wij drie activiteiten. Tijdens laagwater een mooie wadloopexcursie. Met hoogwater: met een sleepnet vissen langs de dijk/ korren. Met hybienetten vissen op zoetwaterdiertjes in het Lauwersmeer. Steigervissen in de vissershaven, krabben vangen en meer!

De enthousiaste Natuurschoolgids is de hele dag bij de klas en begeleidt de activiteiten op zo’n manier dat elke leerling er plezier aan beleeft. Een dag bij de Natuurschool is zeker ook een ‘social event’ waarbij leerlingen en docenten elkaar op een informele manier beter leren kennen. Steeds meer scholen zien een excursie bij de Natuurschool dan ook als een prima introductie van het nieuwe schooljaar in augustus/september.

Bosbanjeren

Ontdekken en spelen in het Asserbos

In het Asserbos is altijd iets te doen, te leren en te beleven. Er is ook van alles te vinden en daar kan je van alles mee doen. Bij deze les gaan de leerlingen in kleine groepjes een wandeling maken door het Asserbos. Wat is er allemaal te zien en te vinden in het bos? Onderweg gaan ze opdrachten en spelletjes doen, waarbij ze van alles ontdekken en leren over het bos. Bij deze opdrachten en spelletjes gebruiken de leerlingen materialen uit het bos.

Deze excursie wordt zelfstandig uitgevoerd (het materiaal staat vooraf klaar bij de publieksbalie van het Duurzaamheidscentrum Assen). De excursie wordt aangeboden door Het Drentse Landschap en het Duurzaamheidscentrum.

Kabouterpad

Beleef het Asserbos in de herfst

Misschien is de herfst wel het mooiste seizoen om een wandeling te maken door het mooie Asserbos. Bij deze les gaan de leerlingen in kleine groepjes een wandeling maken door het Asserbos. Onderweg komen ze kabouters tegen. Bij een aantal kabouters voeren ze een opdracht uit. Zo wordt er (bijvoorbeeld met een loepje of een spiegeltje) gekeken naar paddenstoelen, zaden, vruchten of afgevallen bladeren.

Deze excursie wordt zelfstandig uitgevoerd (het materiaal staat vooraf klaar bij de publieksbalie van het Duurzaamheidscentrum Assen). De excursie wordt aangeboden door Het Drentse Landschap en het Duurzaamheidscentrum.