Zuid-Holland
Overig
maandag22mei2017

Jongeren presenteren plannen voor de mooiste natuurgebieden van Nederland

‘Bedenk voor de mooiste natuurgebieden van Nederland een unieke beleving, die de bezoekers een onvergetelijke dag bezorgt!’ Met deze opdracht gingen leerlingen van drie middelbare scholen de afgelopen tijd aan de slag in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Tijdens het Nationale Parken Festival in de Bilt op 18 mei presenteerden de leerlingen hun ideeën voor unieke en eigentijdse beleefactiviteiten in de mooiste natuurparken van Nederland. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de vele andere aanwezige organisaties waren blij verrast door de creatieve ideeën die de leerlingen aandroegen: Sandra de Greeuw (EZ) vond het heel leuk wat de jongeren allemaal bedacht hebben. Ze wil graag met de Nationale Parken om de tafel om de vervolgstappen te bespreken.

Ministerie van Economische Zaken

Om meer aandacht te vragen voor de Nationale Parken en de vele andere natuurgebieden in Nederland, heeft het ministerie van Economische Zaken in het najaar van 2016 de publieksverkiezing “Mooiste natuurgebied van Nederland” geïnitieerd. NL Delta De Biesbosch, De Veluwe, Hollandse Duinen en Het Nederlandsche Waddengebied werden verkozen tot de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Het ministerie van EZ schakelde vervolgens de hulp van jongeren in om na te denken over een aansprekend aanbod voor toeristen uit binnen- en binnenland in deze mooiste natuurgebieden. Door middel van het IVN Jongeren Adviesbureau richtten de leerlingen hun klas in als echt adviesbureau en gingen de leerlingen als professionele adviseurs aan het werk. 

Hollandse Duinen

Klas 2 van het Technasium Maris College in Den Haag ontwikkelde veertien concepten voor het Nationaal Hollandse Duinen. Twee hiervan werden gepresenteerd tijdens het Nationale Parken Festival op 18 mei. Deze twee ideeën richtten zich voornamelijk op het besef om natuur te kunnen beleven zonder de natuur te belasten. Eén adviesbureau presenteerde haar ideeën voor een survivalbaan, op verschillende niveaus, waarbij samenwerking mét de natuur een belangrijke rol speelt. Het andere advies bureau presenteerde haar idee om te overleven in de natuur volgens het principe van Expeditie Robinson. Beide adviesbureaus hebben dit visueel weergegeven in de vorm van mooie maquettes, waarin de concepten duidelijk naar voren kwamen. Georgette Leltz ‎Programmadirecteur Nationaal Park Hollandse Duinen zei over de presentaties: ’Ik vind het geweldig wat de adviesbureaus hebben laten zien. Ze hebben ideeën bedacht om NP Hollandse Duinen aantrekkelijker te maken voor jongeren. Dit is soms best een lastige doelgroep. Graag wil ik kijken of we deze concepten ook werkelijk kunnen gaan verwezenlijken. Ik ben heel erg enthousiast!

Jongeren als adviseur

De leerlingen waren na de presentatie en informatiemarkt zelf erg enthousiast dat er zo goed naar hun ideeën geluisterd werd. Zowel tijdens de presentaties, maar achteraf ook bij hun informatiekraam voelden ze zich erg serieus genomen. Graag horen ze over een tijdje wat er van hun ideeën terecht is gekomen.

Jongeren Advies Bureau Hollandse Duinen