Zuid-Holland
Natuur
maandag02sep2019

'Je hebt maar een klein stukje natuur nodig om je te verwonderen'

IVN Voorne Putten Rozenburg en IVN Goeree-Overflakkee zijn sinds 2 juli samen 22 natuurgidsen rijker! Eén van deze afgestudeerde gidsen is Herma Enthoven. Wij spraken haar over haar ervaringen met de opleiding.

Waarom ben je de Natuurgidsenopleiding gaan doen?

Ik ben tijdens de cursus met pensioen gegaan en deelnemen aan de cursus was voor mij een eerste stap om dingen te gaan doen nu ik meer tijd heb. Mijn man en ik hebben jarenlang een tuinbouwbedrijf gehad. En ik heb ook in de vakbladjournalistiek gewerkt en geschreven voor tuinbouw vakbladen. Planten zijn mij dus niet onbekend. Het is met die achtergrond dus niet zo raar dat je in de plantenwereld of natuur terecht komt als je hobby’s wilt uitoefenen.

Mijn man en ik hadden al een keer van de Natuurgidsenopleiding gehoord van een vriend van ons. Hij was er erg enthousiast over. Ook mijn man deed mee. De gedachte vooraf was dat het leuk is om dingen samen te doen. We hadden nog niet zo’n idee wat de cursus inhield, maar wat we lazen sprak ons aan. Vorig jaar januari zijn we ermee begonnen en we hebben geen minuut spijt gehad.

Hoe heb je de opleiding ervaren?

De grote variëteit aan onderwerpen maakte de opleiding erg leuk. Van plantjes wisten en weten we al het een en ander, maar allerlei andere dingen bleken ook ineens interessant, zoals vogeltjes en de geschiedenis van het landschap. Eén van de leukste nieuwe onderwerpen vond ik het landschap lezen: ‘waarom ziet een landschap eruit zoals het er uit ziet, wat is er gebeurd en wat wordt er nu gedaan?’ Dat geeft een hele nieuwe kijk op de natuur.

Heb je de opgedane kennis al ingezet na de cursus?

Sinds ik afgestudeerd ben heb ik één keer een excursie geleid. Het is leuk om mensen wat te vertellen en vooral om ze te laten verwonderen over wat ze zien. Dat ze denken: ‘goh, dat heb ik altijd gezien, maar nooit echt gezien.’ Dat is ook wat wij op de cursus ervaren hebben. Zelf ben ik ook nog niet uitgeleerd. Je hebt wel de cursus gedaan, maar je bent nog lang niet klaar. Je blijft dingen opzoeken.

Kan je een inkijkje geven in het verloop van de cursus?

We hebben iets van 25 cursusavonden gehad en evenveel excursies op zaterdagochtend. Daarnaast werden we ingedeeld in een groepje, pluisgroep, waarmee je een bepaald gebied volledig onderzoekt. Met dat groepje zijn we heel consequent om de week het gebied in geweest. Iedereen verdiepte zich in een ander onderwerp. Uiteindelijk hebben we van alle verzamelde gegevens een gezamenlijk verslag gemaakt over het gebied. Ook verzorgden we als groep een avond waarin we vertelden over ons gebied en een excursie geleid door het gebied. Dat hebben alle andere pluisgroepen ook gedaan. Iedereen heeft daarnaast nog een individuele opdracht naar keuze gedaan. Mijn man heeft een lezing gehouden over kunst en muziek in de natuur en ik heb een route gemaakt in de IVN route-app (Landgoed Mildenburg in Oostvoorne). Ik heb ook de anderen binnen de afdeling aangespoord om met ideeën te komen voor routes in de app. Ik kan ze dan helpen om de routes verder uit te werken.

Wat is het mooiste inzicht dat je gekregen hebt tijdens de NGO?

Dat je maar een heel klein stukje natuur nodig hebt om je te verwonderen. Op een heel klein stukje zie je zoveel verschillende dingen. Het gaat om leren kijken en dat is toch wel het belangrijkste wat je leert op de opleiding. Het is een groot verschil hoe we nu door het gebied lopen in vergelijking met anderhalf jaar geleden.

En nu verder?

Ik heb nog plannen om meer routes te maken voor de routeapp, ik ben medebeheerder van onze afdelingswebsite geworden en ik heb me aangemeld als gids voor het Zuid-Hollands Landschap.

Is er nog iets wat je wilt meegeven aan anderen?

We hadden een hele leuke groep, waarmee we ontzettend veel plezier gehad hebben. Plezier is toch één van de belangrijkste dingen vind ik. Ook al word je nooit gids, de cursus is ook gewoon voor jezelf erg leuk. Ik zou veel meer mensen aan te raden om de gidsencursus te doen.