Flevoland
Duurzaamheid
dinsdag29nov2016

Goed bezocht slotcongres “Duurzame Energie: Leren & Stimuleren”

IVN Flevoland en Natuur- en Milieufederatie Flevoland organiseerden op vrijdag, 25 november een goed bezocht slotcongres “Duurzame Energie; Leren & Stimuleren”. Het afgelopen 1,5 jaar zijn bewoners, bedrijven en scholieren in Flevoland uitgedaagd om aan de slag te gaan met energievraagstukken. En met succes!

Tijdens de ochtend stond centraal hoe bedrijven en woningeigenaren zijn te stimuleren tot energiezuinige stappen bij woningen. Woningeigenaren die de afgelopen maanden meededen met een ‘battle’ energiezuinig wonen en leven werden tijdens het congres beloond voor hun inspanningen. De battle werd afgesloten met de overhandiging van een gehele Energie MakeOver door directeur Vera Dam van NMFF aan de familie Brokken uit Emmeloord. Bijna 100 Flevolanders namen deel aan de  speciale Energie- jubileumwedstrijd. Tevens werd teruggeblikt op de geleerde lessen van het Energieloket Flevoland mede aan de hand van de ervaringen van Puk van Meegeren van Milieucentraal. Gedeputeerde Arie Stuivenberg feliciteerde NMFF met haar 30-jarig bestaan en sprak lovende woorden uit voor het verzette werk. Wethouder Poppe van de gemeente Noordoostpolder benoemde de waardevolle rol die de NMFF vervult bij het stimuleren van bedrijven en woningeigenaren bij een energieneutraal Flevoland.

Op initiatief van IVN stond in de middag de denkkracht en creativiteit van scholieren van de Flevolandse Technasium-scholen centraal. In het Provinciehuis presenteerden zij oplossingen voor actuele vraagstukken van hun opdrachtgevers: Flevolandse ondernemers en overheden. De Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek, opende het middagprogramma en was ook lid van het expertteam dat reflecteerde op de presentaties van de leerlingen. De opdrachtgevers en andere aanwezigen waren positief verrast door de kwaliteit van de getoonde oplossingen. Ook de brede kijk van de leerlingen oogstte bewondering. Bij energievraagstukken gaat het niet alleen om technologie: ook over het financiële en sociale plaatje (veiligheid bijvoorbeeld) moet goed zijn nagedacht.

Han van Kasteren, lector aan de Aeres Hogeschool in Dronten, gaf de leerlingen nog een belangrijke taak mee: “Zorg dat je de volwassenen bij de les houdt, als het gaat om duurzame ontwikkeling van Flevoland - en de rest van de wereld!”

Dit project  maakt deel uit van het provinciale Kennisprogramma Duurzaam Door Flevoland en wordt mede mogelijk gemaakt door Duurzaam Door. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Flevoland.

fotocollage_25-11-2016.pdf

Meer foto's van deze bijeenkomst kunnen opgevraagd worden via flevoland@ivn.nl.