Moestuintips voor Zaaien

Een goed begin is het halve werk. Begin daarom niet lukraak zaden in de grond te stoppen, maar bedenk goed wat je waar en wanneer zaait. Met deze tips maak je zeker een goede start!

Maak een moestuinplan!

Sommige planten hebben een positieve invloed op elkaar en anderen juist niet. Tijm is goed te combineren met rucola, maar venkel en bonen moet je juist niet naast elkaar zetten. Download het moestuinplan voor de juiste combinaties. Neem ook een kijkje in webwinkel van IVN. Daar vind je álles om goed van start te gaan met je moestuin!

Binnen of buiten?

Temperatuur is erg belangrijk bij het ontkiemen. Het ene plantje groeit graag in een warme huiskamer en de anderen houden juist van volle koude grond. Raadpleeg de zaaikalender voor de juiste combinaties.

Binnen slapen

Vroeg zaaien

Spinazie, radijs, doperwten en tuinkers zijn de eerste zaden die al vanaf begin maart buiten kunnen ontkiemen. Kijk op de IVN zaaikalender wanneer je wat kunt zaaien.

Vroeg zaaien

Snel zaden kiemen

Laat zaden weken in een bakje water. Ze zuigen zich vol met water en zullen extra snel kiemen.

Snel zaden kiemen

Aantal zaden per potje

Bij kleine zaadjes is slim om per potje meer dan één zaadje te planten. Bij grote zaden doe je steeds één zaadje per potje.

Aantal zaden per potje

Zaadmatjes knippen

Werk je met zaadmatjes? Houd het matje tegen het licht om te zien hoeveel zaadjes erin zitten. Knip deze in stukken en verdeel ze over potjes.

Handig hulpje: de pootstok

Met een pootstok kun je gaten in de grond prikken. Zo kun je bollen, zaailingen en zaad gemakkelijk planten. Koop 'm in onze webwinkel.

Een rechte lijn planten

Maak een rechte lijn met een stuk touw. Zo krijg je nette strakke rijen met groenten. Ook het juiste touw vind je in onze webwinkel.

Een rechte lijn planten

Jonge plantjes water geven

Geef jonge plantjes veel water. Het turfpotje en het zaadje zuigen zich helemaal vol. Gebruik minimaal 40-45 ml water. Dat zijn drie grote eetlepels.

Jonge plantjes water geven

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel. 

Moestuinplan

Alle moestuin-downloads