Kweektips spinazie

Spinazie komt van oorsprong uit West-Azië en China en kwam in de 12e eeuw naar Europa. Het is een bladgroente die rijk is aan kalium, vitamine C-E, ijzer, natrium en fosfor. Spinazie is zowel rauw in salades als verwarmd te eten. Het blad slinkt enorm bij verhitting.

Zaaien

Zaai op 1-2 cm diepte, en vooral in het voorjaar (vanaf maart) en het najaar. In de zomer schiet spinazie snel door. Op die manier is het lastig om succesvol te oogsten.  Sommige soorten spinazie kun je zelfs de hele winter lang buiten laten staan en blijven oogsten. Omdat spinazie snel groeit en een dunne penwortel heeft die diep in de grond kan komen, kun je spinazie beter niet voorzaaien. Zaai direct in een grote pot of in de volle grond met de zaadjes op gepaste afstand van elkaar (5-10 cm). Zaai op verschillende momenten, voor een geleidelijke oogst.

Kiemen

Spinazie is een snelgroeiend en kortlevend gewas. Het kiemen gebeurt na ongeveer 4 dagen, maar het kan even duren voor de eerste kiemblaadjes zichtbaar zijn boven de grond.

Verpotten

Heb je de plantjes in je vensterbank staan? Verplaats ze dan naar buiten zodra deze wat groter beginnen te worden. Wacht niet te lang. Een spinazieplant heeft behoorlijk wat ruimte nodig.

Verzorging

Geef voldoende water tijdens droge perioden, vooral net na het zaaien en bij de jonge zaailingen. Zorg dat de bodem luchtig is en vochthoudend, maar niet kletsnat. Geef water vooral naast de planten, niet op het blad (om aanslag/verbruining te voorkomen).

Oogst

Spinazie in de moestuin kan worden geoogst wanneer de bladeren groot genoeg zijn. Na de oogst kun je de spinazie het beste direct opeten of snel invriezen. Je kunt de bladeren met de hand plukken, of snijden. Het is mogelijk om tweemaal van eenzelfde plant te eten. Let er bij het snijden op dat je het hart van de plant niet beschadigt anders blijft een tweede oogst uit. Als je de bladeren aan de buitenkant oogst, is de kans heel groot dat de plant gewoon doorgroeit.

Extra tips

Voor de salade kun je het beste de kleinbladige spinazie gebruiken die vooral in het voor- en najaar worden aangeboden. Vanaf maart-april wordt ook de grootbladige spinazie aangeboden die heel geschikt is voor warme gerechten. Spoel de spinazie goed schoon zodat er geen zand meer tussen de blaadjes zit.

Kijk in de IVN webwinkel voor spinaziezaden

Ga naar de IVN webwinkel