Kweektips radijs

Radijsjes behoren tot de koolplanten. Ze zijn lekker pittig van smaak en heerlijk om zo op te eten of te gebruiken in een salade of op een bruine boterham met (oude) kaas!

Zaaien

Radijsjes kun je goed zaaien in het vroege voorjaar. De jonge kiemplantjes van deze groente kunnen ook prima tegen een beetje vorst. Voorzaaien heeft eigenlijk geen zin. Zaai radijsjes direct buiten in de volle grond of een pot. Dit kan al vanaf begin maart! Zaai ze in maart t/m juni en weer in september t/m half oktober. Hartje zomer doen ze het minder goed.

Kiemen

Een beetje afhankelijk van de periode/ temperatuur kiemen radijsjes binnen 3 tot 14 dagen. Dan zijn de eerste zaailingen te zien.

Verpotten

Radijsjes zijn kwetsbaar bij het verpotten en kun je dus beter niet verplaatsen. Als je dat toch wil doen, wees dan heel voorzichtig met de worteltjes om de jonge groentes niet te beschadigen. Na ongeveer twee weken zijn de radijsstekjes groot genoeg om te verplanten. Zorg ervoor dat de groene delen boven de grond blijven.

Standplaats

Er is altijd wel plek om een rijtje radijzen te zaaien, eventueel tussen andere groenten in. Radijsjes doen het ook goed in combinatie met tuinkers. Maak met hulp van IVN een mooi plan voor jouw moestuin.

Verzorging

Blijf goed voor je plantjes zorgen: geef regelmatig water (dat voorkomt dat ze te scherp van smaak worden of dat ze gaan barsten). Haal onkruid en dorre, gele bladeren meteen weg.

Oogst

Als de radijsjes 2-3 cm zijn, is het tijd om te oogsten. Haal eerst de grootste radijsjes uit de grond. Dan kunnen de kleinere nog even doorgroeien. Zelf geoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als je het loof eraan laat zitten! Haal dat dus meteen eraf zodat je het langer kunt bewaren. Radijzen kun je niet lang bewaren, maar dit kun je verlengen door, wat je niet direct gebruikt, in een bakje koud water te zetten.  Als je te lang wacht met oogsten, worden ze houtig  van binnen en zijn niet meer lekker.

Extra tips

Zaai radijsjes het liefst op een zonnige standplaats, dat geeft niet te veel blad en mooie volle radijsjes. Zo creëer je een smaakvol paradijsje! De planten trekken ook vlinders aan. Nog meer te beleven in jouw tuin!

Kijk in de IVN webwinkel voor radijszaden

Ga naar de IVN webwinkel