Kweektips phacelia

Phacelia wordt ook wel bijenbrood genoemd. Dat geeft al aan hoe gek bijen en hommels op de mooie blauwe bloemen van deze plant zijn. Phacelia is afkomstig uit het zuidwesten van de Verenigde Staten, en in ons land is het hier en daar verwilderd. De plant wordt door boeren vaak geteeld na het graan als groenbemester.

Zaaien

Voorzaaien is ongebruikelijk. Buiten zaaien kan tussen maart en half augustus.

Kiemen

Phacelia kiemt binnen tweeweken.

Verpotten

Verpotten doe je als de zaailingen hanteerbaar zijn. 

Standplaats

De plant houdt van losse grond en een plek in de zon of de halfschaduw. De bodem moet licht voedselrijk zijn. Als je phacelia op 30 cm van elkaar plant, kan de plant mooi uitgroeien tot een rijkelijk bloeiende plant.

Verzorging

De plant houdt ongewenste plantjes goed tegen omdat phacelia snel en dicht groeit met een uitgebreid oppervlakkig wortelstelsel, wat de bodem los zal maken.
Geef
water bij droogte. De plant kan goed tegen droogte, maar maakt dan alleen stuifmeel aan en geen nectar, dus dan krijg je minder vlinders. De plant is eenjarig. Hij zal doodgaan door vorst in de winter.

Bloei

De plant kan  twee maanden na het zaaien al gaan bloeien. Phacelia wordt ongeveer 70 cm hoog. Als je de bloei wilt verlengen, zaai dan meerdere keren met telkens een paar weken ertussen.

Extra informatie

  • Wist je dat er uit deze bloem stoffen worden gewonnen om parfum te maken? De bloem ruikt heerlijk. 
  • Het is de ideale plant voor bijen. De phacelia levert veel stuifmeel en nectar en trekt daarom veel bijen, vlinders, hommels en andere insecten aan. De phacelia heeft niet voor niets de bijnaam 'bijenvoer'. 
  • Als je heel laat zaait, half oktober bijvoorbeeld, gaat het kiemplantje héél klein de winter in, en als de winter niet al te streng is overleeft het en heb je het jaar erna extra vroeg bloemetjes. 
  • Phacelia heeft weinig last van plaaginsecten, maar trekt wel sluipwespen aan die het diverse plaaginsecten moeilijk kunnen maken.

Moestuinplan


Handige moestuinmaterialen

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download gratis de IVN moestuinmaterialen: Zaaikalender, het Tuinplan en handige tips voor verpotten en verspenen.

Download de materialen

phacelia
Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket voor bijen en vlinders.

Ga naar de IVN webwinkel