Kweektips komkommer

De komkommer is een klimplant met ‘hechtranken’ en aan een stengel kunnen wel tientallen vruchten groeien. Met zijn mooie gele bloemen is het een leuke groente voor je moestuin. De komkommerplant kan heel groot worden dus je hebt wel wat ruimte nodig.

Zaaien

Komkommerzaden hebben warmte nodig om te kiemen daarom kun je ze het beste binnen zaaien. De zaden gaan pas bij kamertemperatuur kiemen, tussen 20-22 graden. Goed tijdstip om binnen te zaaien is de tweede helft van april. Waarom niet eerder beginnen als het toch binnen is? De zaden gaan ook kiemen in februari of maart als het bij jou binnen 20-22 graden is, maar de plant wil dan snel groeien en je moet toch wachten tot 15 mei om ‘m in de volle grond/buiten neer te kunnen zetten. Zaai de zaden zo diep als ze groot zijn, 1 cm diep is helemaal prima. Je kunt het best twee zaadjes per potje proberen te kiemen omdat er soms één het niet doet maar laat per potje maximaal één komkommerplant groeien.

Verpotten

Als je plantje minimaal drie blaadjes heeft kun je ze verpotten. Wil je je komkommer door laten groeien in potten? Kijk dan of je het plantje ná zijn opkweektijd meteen in de uiteindelijke pot kunt zetten. Deze pot kun je later naar buiten zetten. Wil je de komkommerplant in de volle grond planten? Dan kun je er meteen mee beginnen in bloempotten. Hier hebben de planten voldoende grond om even vooruit te kunnen en als ze te groot worden kunnen ze na IJsheiligen naar buiten! Zet de plantjes een paar dagen lang overdag naar buiten. Op die manier kunnen ze wennen. Dat heet afharden.

Verzorging

Een komkommer kan wel twee meter hoog worden! Het is belangrijk dat deze plant een grote pot krijgt of voldoende ruimte in je tuintje. Als je de plant laat groeien in een pot: Een standaard emmer van 15 liter is groot genoeg voor de wortels. Plek in de moestuin? Reken 1m2 per plant en zorg voor een zonnige plaats. Bouw een klimrek (vb van oude stokken/takken 1,50 meter minimum). Tijdens het groeien heeft je komkommerplantje eerst nog niet zo veel water nodig. Later wel. De vruchten bestaan voor 95 % uit water. Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte meeldauw dus geef geen water op het blad. Zorg dat ze planten na een regenbui snel op kunnen drogen. Door de bladeren op te binden krijgen ze meer ruimte.

Oogsten

Als het allemaal goed loopt kun je tussen de 20 tot 40 komkommers oogsten in één seizoen! Het aantal hangt sterk af van het ras. In september worden de nachten weer kouder en kan de plant het buiten begeven. Oogst de komkommer regelmatig en laat de eerste komkommers niet te groot worden. Zo blijft je plant de hele zomer nieuwe komkommers maken.

Extra tips

Is het bij jouw in huis iets frisser? Bouw dan van bijvoorbeeld oude cd-hoesjes of een lege druivendoos een kasje. Hierdoor verhoog je de kiemtemperatuur. Je kunt komkommer zaaien in een lege eierdop rond Pasen! Vul het lege eierdopje met potgrond. Een eierschaal is rijk aan calcium en mineralen, prima voor je plantje en je tuin.  Zo kun je een hele eierdoos vullen. Als de plant 3-4 cm groot is, is de eierschaal niet meer voldoende om nog verder te groeien. Zet de plant dan in een grotere pot. Hiervoor maak je de eierschaal kapot (voorzichtig met de worteltjes van je plantje, die moeten niet beschadigen) en zet je plantje met stukjes schaal en al de grotere pot. Als je ze buiten hebt geplant en het gaat onverwachts toch ’s nachts heel koud worden, zet dan een emmer over de plant. Een andere optie is een aan de onderkant open gesneden plasticfles. Je hebt dan een soort mini-kasje voor koude nachten!

Kijk in de IVN webwinkel voor komkommerzaden

Ga naar de IVN webwinkel