Kweektips doperwt

Doperwten zijn graag geziene bewoners van de moestuin. Ze hebben doorgaans weinig last van ziekten en plagen en sommige soorten kunnen mooi de hoogte in langs een gaas of ‘rijshout’. Maar ook doperwten hebben eigen uitdagingen in de moestuin…

Zaaien

Voorzaaien kan al vanaf eind januari en de hele maand februari. Direct in volle grond zaaien kan vanaf maart. Zaai je buiten? Zaai dan voldoende diep: zo’n 3 à 4 cm. Muizen en vogels zijn namelijk ook gek op lekkere uitgezaaide erwtjes. De beste resultaten krijg je bij een vroege uitzaai in maart/april. Vanaf mei geeft de plant aanzienlijk minder peulen en is de kans op meeldauw veel groter.

Kiemen

Binnen duur het kiemen zo’n 1,5 week en buiten wel twee keer zo lang: 3 weken.

Verpotten

Als de plant 5 cm hoog is kan deze uitgeplant worden. Houd een afstand van ten minste 5 cm tussen de planten. Heb je een ‘stamdoperwt’? Dan heeft deze geen ondersteuning van gaas of een rijshout nodig.  Deze soort wordt zo’n 70 cm hoog. Een ‘rijsdoperwt’ wordt een stuk hoger en heeft ondersteuning nodig. Houd een rijafstand van zo’n 50 cm aan en een onderlinge plantafstand van 5 cm. 

Verzorging

De doperwt is een gemakkelijke plant. De plant vind wat humus in de grond fijn, maar heeft verder geen hoge eisen. Soms even opbinden om de plant goed te laten klimmen.

Oogst

De doperwt geeft veel opbrengst in juni en juli. Oogst regelmatig en laat de peultjes niet te groot worden.

Extra tips

Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant. De peul is het hoesje waar de erwt in zit. Het peultje is het eigenlijke vruchtje van de plant en het erwtje het zaadje. De peultjes zijn jong ook erg lekker (als er nog geen erwtjes in zitten). Als de erwtjes al gevormd zijn wordt het peultje vaak wat draderig en taai en is het minder lekker om te eten.

Kijk in de IVN webwinkel voor doperwtenzaden

Ga naar de webwinkel