Kweektips dille

Een sterke dilleplant kan wel een meter hoog worden! De plant heeft een sterke geur en werkt als natuurlijk anti-insecten en anti-luizenmiddel in jouw moestuin. Handig om te hebben toch?

Zaaien

Zaaien kan gedurende een lange tijd, wel van maart t/m augustus. Zo hebben jij en je moestuin heel lang plezier van je dilleplantjes. Zorg wel dat je ruim na IJsheiligen (15 mei) pas buiten zaait, want dille heeft een hekel aan vorst! Zaai ongeveer 1 cm diep.

Kiemen

Na ongeveer 2 weken zal je de eerste plantjes zien opkomen.

Verpotten

Kleine dilleplantjes zijn in tegenstelling tot grote volwassen exemplaren, fragiel. Heb je de mogelijkheid om verpotten te voorkomen door direct te zaaien op de plek van uiteindelijke bestemming dan heeft dat de voorkeur (in volle grond, of een ruime pot). Toch verpotten? Dat kan als je plantje meer dan 4 cm hoog is. Dan kan het plantje in een pot van ten minste 12 cm of in de volle grond. Zorg dat je zeker weet dat de temperatuur boven vriespunt is als je je plantjes buiten zet. Dilleplantjes verdringen elkaar snel, dus zorg ervoor dat je maar 1 dilleplantje per pot of/plek hebt staan, anders verdringen ze elkaar. Knip overtollige plantjes dus weg. Meer lezen over verpotten? Vraag de gratis handleiding aan!

Verzorging

Dille houdt van een lekker licht plekje, maar bij voorkeur niet in de volle zon. Zorg dat de grond vochtig blijft, want uitdroging kan er voor zorgen dat het plantje het niet overleefd.

Oogsten

Als je plantje ongeveer 15 cm hoog is kan je gaan oogsten, dat is ongeveer 8 weken na het zaaien. Zorg dat je niet te veel in één keer oogst, zo geef je de andere dilletakjes te mogelijkheid om nog wat door te groeien.

Extra tips

Dille weert van nature insecten en luizen. Niet alleen handig voor zichzelf, maar ook voor andere buren in de moestuin. Geef dille een tactische plaats naast een plant die luisgevoelig is, zoals bijvoorbeeld bonen en erwten. Bekijk de zaaikalender om te kijken welke plantjes het goed doen in elkaars buurt en maak met hulp van IVN een goed plan voor je moestuin.

Kijk voor biologische Dille zaden in de IVN webwinkel!

Ga naar de IVN webwinkel