Kweektips courgette

Courgette is van alle markten thuis in de keuken. Van heerlijk gegrild tot een mooie romige courgettesoep, deze groente is een alleskunner! Daarom een heleboel tips en trucs om de mooiste en lekkerste courgettes uit eigen tuin te oosten.

Zaaien

Voorzaaien kan vanaf april/mei. In de volle grond zaaien kan eigenlijk pas goed vanaf juni omdat de kiemtemperatuur hoog ligt.

Kiemen

Als het meer dan 20 graden is kiemt de courgetteplant in ongeveer een week. Daarom is het aan te raden binnen voor te zaaien of écht pas als het buiten flink is opgewarmd.

Verpotten

De courgette kan pas ná IJsheiligen (15 mei) naar buiten en als het plantje ten minste 3 blaadjes heeft. Doorgaans kunnen de zaailingen met 3 blaadjes eind mei goed buiten worden uitgeplant. Geef je courgetteplant bij het verpotten ook een lekker schepje compost/bemeste potgrond. Meer weten over hoe je verpotten werkt? Download de gratis handleiding verpotten.

Standplaats

Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Er kan maar 1 plant per vierkante meter staan. Houd een plantafstand van 140x60 cm aan, zodat je het meeste uit je oogst haalt. Courgette staat het liefst op een zonnige plaats. Daarnaast heeft de plant behoefte aan een voedingsrijke bodem. Een goed plan voor je tuin maken? Download dan de hier handleiding voor jouw eigen moestuinplan.

Verzorging

De courgette is een flinke drinker. Hij heeft behoefte aan veel water en regelmatige oogst. Natte zomermaanden? Leg dan wat stro onder de vruchten om schimmel en rotten tegen te gaan.

Oogst

Vanaf eind juni kan je de courgettes oogsten. Doorgaans zijn de kleinere vruchten smaakvoller dan de grote (hoewel die natuurlijk wel spectaculair zijn!). Een lengte van 15 cm is ideaal. De plant blijft tot de herfstmaanden nieuwe vruchten maken en is daarom een heel fijne inwoner van je moestuin!

Extra tips

Heb je heel veel oogst? Courgettes zijn uitermate geschikt om in te maken. Ook de bloemen zijn eetbaar en maken veel gerechten ineens bijzonder en fleurig!

Kijk voor biologische Courgette zaden in de IVN webwinkel!

Ga naar de IVN webwinkel