Kweektips bladpeterselie

Peterselie kennen we als alleskunner in de keuken. Heerlijk door soepen, sauzen en als garnering over een verse salade. De plant kan tot wel 80 cm (!) hoog worden en wordt ook wel de ‘Italian giant’ genoemd.

Zaaien

Voorzaaien van peterselie gaat het best in een vochtige omgeving bij een temperatuur van zo’n 18 graden. Wil je peterselie meteen in de volle grond zaaien dan doe je dat het best van maart t/m mei. Het duurt dan wel (nog) langer tot de plantjes kiemen. 

Kiemen

Peterselie is een heel langzame kiemer en doet dat het liefst met een temperatuur van zo’n 18 graden én in een vochtige omgeving. Het kan wel langer dan 2 weken duren voordat er iets gebeurt!

Verpotten

Als het plantje 4 cm is kan je hem verpotten. Peterselie groeit buiten in de volle grond het best! Zorg dat je 30 cm afstand tussen je peterselieplantjes hebt dan weet je zeker dat alle plantjes voldoende licht krijgen. Lees alles over verpotten in de handleiding over verpotten.

Verzorging

Zet je peterselieplant op een plek met halfschaduw, daar groeit hij goed. Wil je weten welke planten het best waar kunnen staan in je moestuin? IVN helpt je met een goed moestuinplan.

Oogst

Als de steeltjes ongeveer 15 cm hoog zijn kan je de buitenste bladstelen van de plant knippen.

Extra tips

Peterselie is een 2-jarige plant. De blaadjes van de peterselie zijn het lekkerst in het eerste jaar. Het tweede jaar worden de blaadjes en de stelen wat taaier. Peterselieblad kan je ook drogen om te bewaren, maar behoud meer smaak als je het invriest. Knip hiervoor de blaadjes va de peterselie, was ze, droog ze (bijvoorbeeld in een slacentrifuge) en vries ze in.

Kijk in de IVN webwinkel voor peterseliezaden

Ga naar de IVN webwinkel