Peterselie kennen we als alleskunner in de keuken. Heerlijk door soepen, sauzen en als garnering over een verse salade. De plant kan tot wel 80 cm (!) hoog worden en wordt ook wel de ‘Italian giant’ genoemd.
Voorzaaien van peterselie gaat het best in een vochtige omgeving bij een temperatuur van zo’n 18 graden. Wil je peterselie meteen in de volle grond zaaien dan doe je dat het best van maart tot en met mei. Het duurt dan wel (nog) langer tot de plantjes kiemen.
Peterselie is een heel langzame kiemer en doet dat het liefst met een temperatuur van zo’n 18 graden én in een vochtige omgeving. Het kan wel langer dan 2 weken duren voordat er iets gebeurt!
Als het plantje 4 cm is kan je het verpotten. Peterselie groeit buiten in de volle grond het best! Zorg dat je 30 cm afstand tussen je peterselieplantjes hebt dan weet je zeker dat alle plantjes voldoende licht krijgen.
Zet je peterselieplant op een plek met halfschaduw, daar groeit hij goed.
Als de steeltjes ongeveer 15 cm hoog zijn kan je de buitenste bladstelen van de plant knippen.
Er zijn drie soorten peterselie: Krulpeterselie, met gekroesde blaadjes, mooier om te garneren. Platte peterselie, met een fijnere smaak maar minder decoratief, en wortelpeterselie, een wat onbekendere variant die gekweekt wordt om zijn eetbare wortel.
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download gratis de IVN moestuinmaterialen: Zaaikalender, het Tuinplan en handige tips voor verpotten en verspenen.