Junior Rangers
Landschap
woensdag08nov2017

Alle Junior Rangers aan het werk bij Natuurwerkdag

Alle groepen van de Junior Rangers hebben zaterdag 5 november geholpen bij de landelijke Natuurwerkdag waar ze samen met ruim 14 duizend andere deelnemers hebben gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. De Natuurwerkdag is een gezellige dag, waarin het ontmoeten en mensen in contact brengen met de natuur centraal staat. Kortom: Een dag lekker buiten onthaasten, gezellig met elkaar aan het werk en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan het natuurbeheer leveren. 
Hierbij een impressie van de verschillende groepen:

Lauwersmeer - Bijzondere planten
In het Nationaal Park Lauwersmeer werd er gesnoeid en maaisel afgevoerd, zodat de bijzondere plantengroei in het gebied behouden blijft.
Met veel enthousiasme werd er gewerkt op meerdere locaties.
's Middags kwam de zon tevoorschijn wat de al geslaagde dag nog mooier maakte.

JR LM - Natuurwerkdag 2017Drents-Friese Wold - Heide
Bij Hoogersmilde in Nationaal Park Drents-Friese Wold moest flink worden gespit, want in de heide aan het 'Belevingspad' moest de Amerikaanse vogelkers (bospest) worden verwijderd en de berkenopslag bij de wortels worden aangepakt. Tussendoor konden de deelnemers genieten van een heerlijke soep. Met al het werk is nu de heide daar weer een stuk aantrekkelijker voor planten, dieren én om langs te wandelen.

JR DFW - Natuurwerkdag 2017Weerribben-Wieden - Rietvogels
In het moeras van Nationaal Park Weerribben-Wieden is aan de rand van De Weerribben bosopslag uit een oud rietland verwijderd. Dit riet hoeft deze winter nu niet gemaaid te worden en zo kunnen rietvogels ook in het vroege voorjaar hun nesten bouwen in het oude riet. Met de boot door het moeras varen blijft bijzonder én gezellig, ook om naar je werkplek én de heerlijke soep met broodjes te gaan.

JR WW - Natuurwerkdag 2017 2
Dwingelderveld - Adders
De Junior Rangers van Nationaal Park Dwingelderveld hebben de adderwal bij de radiotelescoop opgeschoond. En dat was hard nodig. Nu kunnen de adders in het voorjaar goed opwarmen op de zonzijde van de wal.

JR DWV - Natuurwerkdag 2017Sallende Heuvelrug - Nachtzwaluw en zandhagedis
Helpen met het omzagen van dennetjes en uitsteken van berken op de heide was de opdracht voor de Junior Rangers van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Deze hulp was nodig om de heide open te houden, zodat deze  vitaal blijft en er meer structuur in komt. Dit is belangrijk voor veel verschillende planten en dieren als bijvoorbeeld de nachtzwaluw en de zandhagedis. Zwaar, maar zeker leuk werk. Daarom smaakten de pannenkoeken uitstekend na afloop...

JR SHR - Natuurwerkdag 2017Groote Peel - Insecten/vleermuizen
In Nationaal Park De Groote Peel werd door de jongeren geknutseld aan een eigen insecten- of vleermuizenkast. Binnenkort nog een goed plek zoeken om ze op te hangen en dan kunnen de insecten en vleermuizen in prachtige kasten schuilen, slapen, eitjes leggen of jongen krijgen!

JR GP - Natuurwerkdag 2017
Meinweg - Biodiversiteit

In Nationaal Park De Meinweg werd hard gewerkt tijdens de grensoverschreidende natuurwerkdag in het Duitse Wildenrath. Opkomende bomen zoals dennen, populieren, berken en enkele vuilbomen werden verwijderd op de helling van een rivierdal. Op die manier wordt voorkomen dat de hellingen dichtgroeien met houtige gewassen met daardoor verlies van water door transpiratie door bomen.

JR MW - Natuurwerkdag 2017