Groen om te doen
(Moes)tuinen
donderdag16apr2020

Doe-tip: Bijen herkennen

Wist je dat er in Nederland 358 soorten bijen voorkomen? Dat is nogal wat! En dan heb je nog wespen, hommels en zweefvliegen. Hoe hou je die uit elkaar? Met deze tips en video's lukt het jou makkelijk.


Tip 1 - Verschil tussen een bij of wesp

Wil je het verschil zien tussen een bij en een wesp? Het klinkt misschien gek, maar let dan goed op z’n bips. Als je van die wollige haartjes ziet zitten, dan is het een bijtje. Een wesp kan het dan niet zijn, want die zijn helemaal kaal! 

Tip 2 - Verschil tussen een zweefvlieg of bij

Wil je het verschil zien tussen een zweefvlieg en een bij? Kijk dan goed naar de vleugels. Wacht tot hij even stil zit, dat is wel zo makkelijk. Zweefvliegen hebben net als alle vliegen maar twee vleugels. Bijen winnen, want die hebben vier vleugels.

Tip 3 - Verschil tussen een hommel en andere bijen

Wil je het verschil leren zien tussen hommels en andere bijen? Daar kun je wel een bijenzoekkaart bij gebruiken. Zulke kaarten gebruik je ook bij de Nationale Bijentelling.

Met deze video's word je een echte bijenexpert!

Accepteer cookies

Accepteer cookies


Handige zoekkaart

Zoekkaart wilde bijen

Deze handige zoekkaart vind je ivn de IVN Webwinkel. Op de wilde bijen kaart zijn de 20 meest voorkomende soorten afgebeeld. Vind jij ze allemaal?

Bestel voor €1,00


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.