Nationale Tuinvogeltelling

Nationale Tuinvogeltelling

Van 28 januari tot en met 30 januari 2022 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig! Doe jij mee?

Hoe werkt het?

Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen:

 1. Tel op vrijdag 28 januari, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
   

 2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
   

 3. Je telling geeft je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.

Tuinvogel zoekkaart

TuinvogelsDownload de Tuinvogel zoekkaart met illustraties van Lisbeth van Lintel:

Tuinvogels zoekkaart IVN Afdeling West Friesland

Online cursus Tuinvogels

Ben jij nieuwsgierig naar welke vogels er in je tuin zitten? Of wat er steeds langs jouw balkon vliegt? In de korte online cursus van de IVN Natuuracademie maak je kennis met veelvoorkomende tuinvogels. En ontdek je hoe je er meer naar jouw tuin of balkon lokt.

Naar de online cursus Tuinvogels

Top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling 2021

In 2021 heeft de huismus gewonnen met 514.993 tellingen. Zo won de mus het vierde jaar op rij. Op plaats twee stond de koolmees en op nummer drie de pimpelmees.

Ben jij ook zo benieuwd welke vogels er dit jaar het meeste worden waargenomen? 

koolmees

Leuk om te weten:

 • Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel jouw telling!
 • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
 • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
 • Hulpmiddel: Op Tuinvogels vindt je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.
 • Tellen vanaf jouw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar u mag tellen vanaf uw balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van uw ‘telgrens’ en overleg eventueel met uw buren om dubbeltellingen te voorkomen.
 • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan de tellijst (PDF) en print hem.

Zoekkaart vogels

Zoekkaart vogels 

Vogels leven overal om ons heen. De zoekkaart vogels is een handig hulpmiddel om verschillende soorten vogels te leren herkennen. 

Naar de webwinkel

Je vogelkennis vergroten?

We hebben in de IVN webwinkel een uitgebreid aanbod vogelproducten voor jong en oud. De artikelen zijn geschikt voor zowel beginnende als volleerde vogelaars. 

Naar alle vogelproducten

Bron: Vogelbescherming.nl
Foto’s: PxHere

Deel deze pagina