Doe-tip: Trek je warmste trui aan op Warmetruiendag!

Doe-tip: Trek je warmste trui aan op Warmetruiendag!

‘Verwarm elkaar, niet de wereld’

Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Samen bieden we een feest van klimaatoplossingen voor iedereen. Zet ‘m alvast in je agenda: op vrijdag 11 februari 2022 vieren we weer Warmetruiendag! Meedoen is simpel: trek een extra warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 6% energie en CO2 per graad! Hoe lager ons energieverbruik is, hoe minder zonneparken we hoeven aanleggen. 

Elk jaar melden weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag onder het motto ‘verwarm jezelf, niet de wereld’. Want als iedereen één graadje lager stookt, één stookseizoen lang, bespaart dat 1 megaton CO2; dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen. En wist je dat we allemaal samen op  éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen? Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.

Sla munt uit je trui!

“Energiebesparing geeft gezinnen en instellingen de meeste zekerheid over hun uitgaven,” zegt directeur Petra Lettink van Klimaatverbond Nederland. “Het vrolijke symbool van energiebesparing, de warme trui, zal steeds belangrijker worden!” De warme trui staat symbool voor wat iedereen zelf kan doen: woningisolatie + thermostaat omlaag + warme kleding + groene energie. 

De toekomst is nu

Met zijn allen kunnen we bereiken dat we in 2050 energieneutraal zijn, wat van groot belang is voor onze (klein)kinderen. Willen we klimaatverandering, zeespiegelstijging en teloorgang van biodiversiteit beperken, dan moeten we alles op alles zetten. Buitenverwarming past niet in het plaatje. Koelen met airco’s evenmin: dat kost nog meer energie dan verwarmen. Klimaatverbond Nederland pleit daarom voor een aanpak die warmte en koelte in samenhang benadert.

Tips, lesideeën, zelftest en meer

Op de warmetruiendag.nl kun je acties, tips en ideeën vinden en je aanmelden. Als je je aanmeldt, kun je berekenen wat je aan energie bespaart. Er staan ook een klimaatzelftest en inspirerende interviews. MilieuCentraal geeft allerlei klimaattips op de hun website. Daarnaast vind je op deze pagina van MilieuCentraal handige energiebespaartips voor binnenshuis.

Deel deze pagina