Doe-tip: Verdwaalspel Overig

Doe-tip: Verdwaalspel

 

Neem jij ook elke dag dezelfde route naar je werk, of wandel je in de avond telkens hetzelfde rondje? Dieren lijken soms gewoon toevallig een pad in te slaan, of zomaar wat rond te vliegen op basis van hun instinct. Vandaag leggen we je het verdwaalspel uit. Een spel dat je innerlijk kind of dier naar buiten laat komen! Klaar voor? Het enige dat je nodig hebt is een dobbelsteen. En vooruit, ook een beetje tijd.

Benodigdheden:

  • Een dobbelsteen
  • Een OV-chipkaart of geld

Dobbelsteen

Stap 1:

Ga naar het station, pak een dobbelsteen en ga voor het grote bord staan met alle vertrektijden. Gooi de dobbelsteen. Heb je vijf gegooid? Kies dan de vijfde optie die op het bord staat uit. Heb je twee gegooid? Kies dan de tweede optie, enzovoort. Stap in en kies een mooi plekje uit om te zitten.

Stap 2:

Gooi nog een keer met de dobbelsteen. Heb je drie gegooid? Stap dan de derde halte uit. Heb je zes gegooid? Stap dan de zesde halte uit, etc.

  • Zijn er maar vijf haltes? Begin dan na vijf weer opnieuw met tellen. Stap uit bij de eerste halte. Als er maar drie haltes zijn en je hebt zes gegooid, stap je uit bij de derde halte.
  • Zijn er meer dan zes haltes? Gooi dan nog een keer met de dobbelsteen en tel de aantallen van de eerste en de tweede worp bij elkaar op.

Stap 3:

Je staat nu buiten op een plek waar je misschien nog nooit geweest bent. Ben je klaar voor een volgende dobbelsteenworp? Je worpen zien er nu als volgt uit:

  • 1: eerste links
  • 2: eerste rechts
  • 3: tweede links
  • 4: tweede rechts
  • 5: achtervolg de eerstvolgende voetganger die je ziet
  • 6: achtervolg het eerstvolgende dier dat je ziet

Werp je dobbelsteen en start jouw wandeling. Herhaal dit tien keer. Tien keer kan heel kort zijn of heel lang, dat is maar net waar je je begeeft.

Er is nog één regel: op alle bankjes die je ziet moet je gaan zitten. Het is aan jou hoe kort of lang je erop wil gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat je je omgeving echt in je opneemt. Ook als er geen bankjes zijn kun je er natuurlijk voor kiezen ergens pauze te houden.

bankje

Stap 4:

Krijg je honger? Dan is het tijd om een café of restaurant op te zoeken. Vraag de eerste persoon die je tegenkomt naar een leuke eetplek in de buurt. Strijk neer in het café of restaurant dat de voorbijganger voor jou heeft uitgekozen en bekijk de menukaart. Gooi met de dobbelsteen. Heb je vijf gegooid? Kies dan het vijfde drankje op de drankenkaart en het vijfde gerecht op de gerechtenkaart (streep van tevoren alle gerechten en drankjes weg die niet aan allergie- en dieetwensen voldoen).

Stap 5:

Uitgegeten? Dan betaal je netjes de rekening en vraag je aan de bediening waar je in de buurt mooi kunt wandelen. Ga er naartoe en herhaal Stap 3. Door eerst iemand een gebied uit te laten zoeken, loop je sowieso in een mooi gebied. Ben je uitgewandeld? Ga dan naar huis, de dag zit erop. Het mooie aan expres verdwalen is dat je altijd weer kunt besluiten om de weg te vinden.

Tip: Doe dit samen met anderen. Hierdoor kun je de dingen die je onderweg tegenkomt en ervaart met elkaar delen. Dit maakt het spel nog waardevoller! Je kunt dit ook met meerdere mensen spelen en dan in groepjes ieder zijn eigen weg uit gaan. Spreek na afloop van het spel weer met de hele groep af en bespreek elkaars avonturen. Dat wordt gegarandeerd een mooie avond waarin genoeg gekke verhalen te vertellen zijn!

stapje

Wil je hier nog een stapje verder in gaan? Verwerk slaapplekken in het spel, of activiteiten die je kunt doen. Hiermee kun je een hele verdwaalvakantie vieren! Een vakantie die bordenvol avontuur en verrassing zit en die nul voorbereiding vergt! Klinkt goed, toch?

Stap 6:

Deel jouw avontuur met ons op social media via #ivn_natuurliefhebbers. Laat iedereen zien hoe jouw avontuur is gegaan en wie weet steek je anderen aan om ook te verdwalen!

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

Ontdek meer over

Deel deze pagina