Doe-tip: judaspenning in huis

Doe-tip: judaspenning in huis

De judaspenning is een bijzonder plantje dat twee jaar groeit. Maar, ondanks dat het plantje maar twee jaar leeft, kan je er veel langer plezier van hebben. Wist je dat je er namelijk een heel mooi droogboeket van kan maken? 
 

Levensloop van de judaspenning

Judaspenning in bloeiDe Judaspenning is een tweejarig plantje dat verandert van een groene nietszeggende plant in het eerste jaar, tot een prachtig bloeiende plant met witte of paarse bloemen in het tweede jaar. Na de bloei is het korte leven van deze plant al snel voorbij en zie je opvallende platte schijven ontstaan met zaden erin die een beetje op penningen (munten) lijken.

 

Judaspenning in bloeiVeel mensen zullen het jammer vinden dat de plant haar beste tijd gehad heeft, en zullen het plantje verwijderen uit de tuin. Maar geef de Judaspenning nog wat tijd! Want als het plantje eenmaal droogt in de zon, worden de schijven doorzichtig zilverachtig-wit en is het een prachtige verschijning die niet misstaat in je woonkamer.

 

 

Judaspenning als decoratie

 

Judaspenning als decoratieAls de judaspenning van kleur is veranderd – van groen naar bruin en later zilverachtig wit – kan je het plantje uit je tuin halen en de zaadjes (penningen) uit de schijven verwijderen. Dit doe je door voorzichtig met je vingers in tegenovergestelde richting over de schijven te wrijven. De buitenste laagjes komen los en de zaadjes vallen eruit. Zo houd je mooie lichtdoorlatende schijven over!

Geef de droogplant een mooi plekje in huis! De zaadjes kun je in juli-september weer zaaien. 

De insecten zijn je dankbaar

Door de zaadjes te zaaien krijg je weer nieuwe Judaspenningen plantjes in je tuin. Je kunt niet alleen de mooie paarse bloemen genieten, maar ook van de vlinders en bijen in je tuin. Deze insecten zijn namelijk maar al te blij met deze plant. 

Droogbloem judaspenning

Wil je meer #groenomtedoen tips?
 

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte!

Deel deze pagina