Egeltelling Tuin en moestuin

Egeltelling

Op 16 en 17 september is het weer zover: dan is het weer egeltelling! Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om de egels in de tuin te tellen. Doe jij mee?

De egels in Nederland hebben het niet altijd even makkelijk. Hoe goed het met de egel gaat? Dat schommelt een beetje door de jaren heen. Het ene jaar zien we er ontzettend veel, het andere jaar lijkt de populatie te zijn afgenomen.

Wij zijn erg benieuwd hoe het in 2023 met de egel gaat. Help jij aankomend weekend mee met de egeltelling? Wil jij meer leren over de egel en wil je ze een handje helpen?

Egelweetjes

De egel, wij zijn gek op dit schattige stekelige beestje. Wist je dat egels wel duizenden stekels op hun rug hebben en dat ze in de nacht soms wel een paar kilometer afleggen?

Deze bijzondere beestjes gaan vanaf oktober in winterslaap. In het najaar zoeken ze een plekje waar ze de wintermaanden rustig en warm door kunnen komen.

Tijdens de winterslaap verlaagt hun hartslag van 190 naar maar 20 slagen per minuut en verlaagt hun lichaamstemperatuur van zo’n 35°C naar maar 10°C!

Help de egel

Jij kan de egel helpen om een slaapplek te vinden. Met alle versteende tuinen kan de egel dit goed gebruiken. De grootste bedreiging van de egel is nattigheid en kou in de herfst en winter. Zorg er daarom voor dat ze een fijne overdekte verblijfplaats hebben door een egelhuisje te maken!

Maak een egelhuisje

Download onze handleiding

Hoe maak je een egelhuis?

Volg het stappenplan en help onze stekelachtige vriend!

Egelhuis

Geef je waarnemingen door

Ga naar de egeltelling website en volg onderstaande stappen:

  1. Op 16 en 17 september staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Egeltelling’ vermeld. Klik hierop.
  2. Geef aan wanneer je de egel hebt gezien en bevestig de datum.
  3. Klik op het plusje naast de egel om aan te geven hoeveel egels je hebt gezien. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.
  4. Klik op ‘Voer mijn telling in’.

OPMERKING: Als je een afgesloten tuin hebt, kan de egel geen gebruik maken van je egelhuisje. Maar niet getreurd: je kunt een egelsnelweg aanleggen, zodat de egel je huisje kan vinden!  Wil je weten hoe?

Ontdek meer over

Deel deze pagina