Doe-tip: Zelf een regenmeter maken Tuin en moestuin

Zelf een regenmeter maken

In Nederland kan het flink regenen. Wil je meten hoeveel neerslag er nu eigenlijk echt gevallen is? Wij laten je zien hoe je zelf een regenmeter kunt maken met een lege fles. Heel makkelijk én een leuke manier om zelf eens weermannetje te spelen.

benodigdheden regenmeter

Benodigdheden:

  • Grote lege drinkfles
  • Meetlint dat afgeknipt mag worden
  • Gekleurd plakband of tap
  • Knikkers of steentjes
  • Schaar
  • Lijm

Stap 1: Knip de bovenzijde van de fles af.

Regenmeter geknipt

Stap 2: Gooi een laagje stenen of knikkers in de fles. Dit is ter versteviging.

Stap 3: Zet de afgeknipte bovenkant van de fles zonder de dop op zijn kop in de fles, zodat het tuutje naar beneden wijst. Dit zorgt ervoor dat het water niet gemakkelijk uit de fles kan verdampen als het warm is.

regenmeter tape

Stap 4: Markeer met de tape een horizontale rechte lijn rondom de fles net boven de knikkers. Dit wordt het beginpunt van je watermeting.

Stap 5: Plak het meetlint verticaal op de fles, beginnend bij de rand van de tape, zodat het meten straks ook pas begint vanaf de tape.

Stap 6: Giet water in de fles tot en met de rand van de tape. Zo kan je precies meten hoe veel regen er uiteindelijk in de fles valt.

regenmeter water

Stap 7: Zet je regenmeter buiten. Het echte werk kan nu beginnen! Kijk na een uur, dag, week of zelfs een hele maand naar je regenmeter en zie hoeveel mm regen er in die periode gevallen is. Gooi na je waarneming het water dat boven de tape gevallen is weer uit de fles om een nieuwe tijdsperiode te onderzoeken.

Veel plezier!

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

Blijf op de hoogte!

Ontdek meer over

Deel deze pagina