Niek van Haasteren

Tempeliertuin in Haaren ligt op een stuk grond van 1500 vierkante meter. In het voorjaar van 2013 is dit beschikbaar gesteld door de gemeente Haaren en zijn buurt-en dorpsbewoners ecologisch gaan tuinieren. Deze Tempeliertuin ligt tegenover een woonwijk van Cello, een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap. De tuin ontwikkelt zich tot een moes-, belevings-, ontmoetings-, en educatieve tuin.

Lees hieronder het interview met Niek.


“Nieuwe manier van omgaan met elkaar!”

De Tempeliertuin in Haaren ligt op een stuk grond van 1500 vierkante meter. In het voorjaar van 2013 is dit beschikbaar gesteld door de gemeente Haaren en zijn buurt- en dorpsbewoners ecologisch gaan tuinieren. Deze Tempelier Tuin ligt tegenover een woonwijk van Cello, een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap. De tuin ontwikkelt zich tot een moes-, belevings-, ontmoetings-, en educatieve tuin. We spreken met Niek van Haasteren.

Wat was de drijfveer om het project te starten?
Landschap Natuur Milieu Haaren (LNMH) heeft de gemeente benaderd, de gemeente heeft grond ter beschikking gesteld. Het bevorderen van elkaar te ontmoeten, samen met buurtbewoners was de gedachte. Naast dat de tuin educatief, ecologisch etc. is. De woonwijk van Cello bestaat uit veel steen. De moestuin, tegenover deze woonwijk was welkom. Buurtbewoners en Cello bewoners kunnen zo elkaar ontmoeten, dit is een stukje integratie. Onbekend maakt ongeliefd. Tegenkomen en praten in de tuin is toegankelijker voor mensen. Op 1500m grond een kleine bijdrage om de wereld te verbeteren.

Hoe is er contact met anderen gemaakt om te starten met de realisatie?
Op een advertentie in het lokale blad is geen reactie gekomen. Het gaat door mond tot mond reclame of mensen die langs komen als er mensen aan het werk zijn. Na 1 seizoen werken er nu 7/8 mensen in de tuin. Afgekeken op de dag van Groen Dichterbij willen ze nu in het lokale blad zetten dat mensen ook af en toe eens 1 dag kunnen komen werken i.p.v. zich verbinden aan het project. Met Cello wordt gekeken of de bewoners ook in de tuin kunnen komen helpen, dit zijn mensen met een beperking.

Zou je iets anders gedaan hebben als je nu terug kijkt?
We zouden het dan niet anders hebben gedaan. Je kunt geen maanden vooruit plannen, het gaat allemaal heel organisch. De boomfeestdag is niet door de mensen van de Tempelier Tuin georganiseerd. Het idee achter de tuin is ecologisch samen tuinieren. Iemand kwam met het idee voor een volkstuin of bestrijdingsmiddelen voor het onkruid gebruiken; dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is belangrijk dat het idee van de tuin bewaakt wordt. Iedereen moet er plezier kunnen hebben, geen druk, maar ontspannen en niet zoals op het werk.

Heb je tips voor andere mensen die een groene buurt project willen starten?
Gewoon beginnen!!! Geen eindeloze vergaderingen, dan ga je beren op de weg zien. Praktische zaken kunnen natuurlijk wel besproken worden. Niek had nog geen ervaring met sponsoring werving, maar verliep erg goed. Het is fijn als er 1 of 2 mensen zijn die niet binnen een jaar afhaken. Ook als het even niet loopt zich niet terug trekken. Er moeten een paar mensen zijn voor de continuïteit.

Wat is het succes van het project?
Mensen die plezier beleven aan het werken in de tuin. Als mensen langs fietsten vorig jaar kregen ze een courgette of een pompoen mee met de groeten van de tuin. Het is belangrijk dat de tuin uitstraalt dat iedereen ten alle tijden welkom is. Niet alleen om te werken, maar ook om te buurten, te genieten in de zon op een bankje enz.

Als je informatie nodig had, kon je deze goed vinden en waar heb je deze gezocht en gevonden?
Met google kom je al heel ver. Gelukkig werken er verschillende mensen in de tuin ene doet de sponsoring, de andere tuinieren etc. Alles is eigenlijk binnenshuis, iedereen brengt iets mee. Met subsidies van Groen en Doen en LNMH worden er cursussen georganiseerd. ‘Samen tuinen voor beginners en voor gevorderden’. Bij deze cursussen worden de mensen uit de tuinen in andere dorpen in Esch, Helvoirt, Biezenmortel en 6 gezinnen die een permatuin onderhouden worden hiervoor ook uitgenodigd. De cursus heeft  2 doelen: kennisbevordering en ontmoeten van mensen uit andere tuinen. Er wordt gekeken waar geholpen kan worden op wat voor manier dan ook. Met de nieuwe trend gaat het niet meer om geld maar om ruilen, weggeven, ondersteunen, helpen, mee opzetten. Binnenkort volgen zij de cursus van de Belgische organisatie Velt: ‘Samen tuinen hoe doe je dat’. Deze cursus gaat over alles behalve tuinieren zoals mogelijke onderlinge conflicten, samenwerking, oogst verdeling etc.

Qua sponsoring googlen, tips krijgen en mensen leren kennen, LNMH, Groen Dichterbij, gemeente.

Ontbrak er een ondersteuningsbehoefte ten tijde van de opstart van het project tot aan de realisatie?
De Tempelier Tuin mist geen ondersteuning, deze is zelfvoorzienend. Het is heel fijn dat de gemeente de grond ter beschikking heeft gesteld.

Qua ondersteuning moet ook genoemd worden dat lokale bedrijven graag willen helpen. Er werd een nieuwe weg aangelegd langs de tuin en het wegenbouwbedrijf heeft de grond omgezet. De grond is daarna meteen ge-egaliseert. Er worden verschillende kortingen gegeven door lokale bedrijven zoals bij de Boerenbond en van de Oever boomkwekerij.

Als er een initiatief is vinden bedrijven winkels het leuk om een steentje bij te dragen. Dit valt positief mee en hoort bij een plezierige en nieuwe manier van omgaan met elkaar. Minder materieel, je geeft wat en je ontvangt wat terug.

Heb je contact gehad met de gemeente, hoe verliep dit?
Het contact met de gemeente ging perfect. Als de gemeente deze initiatieven ondersteunt kost het de gemeente geen geld en tijd en er is ontstaat draagvlak vanuit de buurt wat erg positief uitvalt.

Met een groene duim ben je een groene duim ambassadeur, een soort held, voel je jezelf zo?
Niek voelt zich geen held, maar vind het wel fijn om over de nieuwe manier van omgaan met elkaar te vertellen en zo anderen te inspireren.
De Brabantse Milieu Federatie is met Prinssesendag onlangs langs het project geweest en deze hebben geluncht bij Cello. Niek heeft een praatje gehouden met hen en uitgelegd wat zij zoal doen.

Voor meer info
Email              n.vanhaasteren@home.nl