Groene buurtprojecten en jongeren

Kinderen spelen graag in de tuin. Het prikkelt aan alle kanten hun zintuigen! Ze zijn gefascineerd door de diertjes en ze kunnen er lekker ravotten of plantjes poten. Ze zijn lekker buiten en leren bewust met de natuur om te gaan. Bovendien geeft het u de kans om in de tuin te werken terwijl u een oogje op de kinderen houdt. 

Download de factsheet 'Aan de slag met educatie voor kinderen!' hieronder, of lees meer over het betrekken van kinderen en jongeren bij je initiatief.

Download de Factsheet Aan de slag met educatie voor kinderen!

 1. Betrekken kinderen
 2. Betrekken jongeren
   

1. Betrekken kinderen

Betrek kinderen bij de tuin door (een deel van) de tuin van hen te maken, waar ze zicht naar hartenlust kunnen uitleven. Bijvoorbeeld door ‘de makkelijke moestuin’, op een vierkante meter overzichtelijk verschillende groenten kweken.

 • Laat ze bovenaan hun stukje land hun naam zaaien met tuinkers, dit komt binnen een week op.
 • Laat de kinderen dingen planten die ze zelf lekker vinden, zoals zoete aardbeien of frambozen.
 • Geduld is meestal niet sterkste kant van kinderen. Kies daarom planten die snel groeien, zoals zonnebloemen.
 • Heeft uw kind geen broertjes of zusjes? Geef zijn/haar beste vriend(in) ook een plekje in de tuin, samen is leuker dan alleen.

Let op! Wees met kinderen alert op veiligheid! Hierover lees je meer op de pagina over speelnatuur.

Verder lezen:

 • Je kan er ook kiezen het grootschaliger aan te pakken en speelnatuur aan te leggen, lees verder bij Speelnatuur.
 • Lees de publicatie Groene Schoolpleinen

2. Voorbeeldactiviteiten op je initiatief

Vanuit IVN Scharrelkids en Groen Dichterbij willen we mensen enthousiasmeren om natuuractiviteiten voor kinderen te organiseren op hun initiatief. Klik op de link hieronder voor een pagina vol voorbeeldactiviteiten geschikt zijn voor een brede leeftijdsgroep, en zo zijn samengesteld dat kinderen tussentijds kunnen aanschuiven. Iedereen kan meedoen!

Voorbeeldactiviteiten

3. Betrekken jongeren

Het is lang niet altijd makkelijk om jongeren te betrekken bij jouw project, maar vaak wel heel erg leuk. Wil je binnen jouw project jongeren betrekken, hou dan de volgende dingen in je achterhoofd:

 • Neem jongeren serieus! Betrek ze bij het maken van plannen, laat ze meepraten- en beslissen en laat je verrassen door hun ideeën.
 • Sluit aan bij hun vaardigheden en interesses. Zoek waar het enthousiasme zit, is dat bij tuinonderhoud of het bijhouden van een facebook-pagina voor het buurtinitiatief? Voor jongeren geldt, net als voor iedereen, dat een taak die aansluit bij je interesses nou eenmaal een stuk interessanter is.
 • Jongeren denken op een andere manier over landschap & natuur. Natuur is voor jongeren de context waarin ze iets doen, niet zozeer het doel. Waar volwassenen de natuur bewust opzoeken, zijn jongeren er ‘toevallig’, omdat ze gezellig met vrienden in een park willen hangen, zonnen en zwemmen op het strand of door de duinen mountainbiken.

Verder lezen:

 • Het boekje ‘Young Mentality & Duurzaamheid’ geeft inzicht in de plek die duurzaamheid inneemt in de belevingswereld van jongeren van 12 t/m 18 jaar. Hierin staan handvatten voor iedereen die met jongeren wil communiceren over duurzaamheidsthema’s.