Training Natuur en Dementie

Naar buiten

Frisse buitenlucht en beweging is gezond voor iedereen, daar hoeven we niet meer over te discussiëren. Ook is het een gegeven dat mensen met dementie  nauwelijks nog in de natuur komen. En dat terwijl de natuur juist voor deze mensen zoveel goeds te bieden heeft! Tal van onderzoeken hebben de heilzame werking van natuur aangetoond. Buiten zijn is goed voor de stemming, het dag- en nachtritme en de algehele gezondheid. Een natuurlijke omgeving vermindert stress, verbetert de concentratie en nodigt bovendien uit tot bewegen. Daarom biedt IVN een training aan die erop is gericht om natuurbeleving voor mensen met dementie te stimuleren.

Voor wie is de training bedoeld?

De training is bedoeld voor vrijwilligers, familieleden, mantelzorgers en beroepskrachten die met mensen met dementie naar buiten willen. Vaak wordt er al wel gewandeld in de natuur, maar wordt er onbewust voorbij gegaan aan alles wat er te beleven valt in het groen. De training staat in het teken van natuurbeleving: met eenvoudige oefeningen leren de begeleiders wat ze met mensen met dementie in de natuur kunnen doen. De activiteiten zijn gericht op het prikkelen van zintuigen, op het maken van mooie dingen met natuurlijke materialen en op rust en ontspanning. Iedereen kan deelnemen, er is geen voorkennis vereist.

Opzet van de training

Het is een praktische training waarbij de deelnemers kennismaken met allerlei ideeën voor activiteiten en werkvormen in een groene omgeving. De training bestaat uit twee halve dagen. Na de eerste bijeenkomst krijgen de deelnemers een rugzakje met materialen en een boekje waarin een 23-tal activiteiten en werkvormen beschreven staat. Tussen de dagdelen door gaan de deelnemers aan de slag met het geleerde en oefenen ze met verschillende activiteiten samen met degene waar ze zorg voor dragen. Bij de tweede bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en komt een aantal nieuwe activiteiten aan bod. De training vindt grotendeels buiten plaats.

Wat levert de training op?

Voor het in de natuur begeleiden van mensen met dementie is enige bagage wel handig. In de training leren deelnemers natuurbeleving in te zetten bij het begeleiden van mensen met dementie. Zelf ervaren staat in de training centraal. De deelnemers krijgen een groot aantal activiteiten en werkvormen aangeboden en leren hoe ze die toe kunnen passen wanneer ze naar buiten gaan. Het biedt mensen met dementie en hun begeleiders meer plezier, rust en ontspanning en je hebt samen een bezigheid waardoor er een andere manier van contact kan ontstaan. Mantelzorgers hebben vaak te maken met een hoge belasting. Voor hen kan het heel ontspannend zijn om op een heel andere manier in contact te komen met hun familielid. Daarnaast biedt de training een mooie mogelijkheid voor een zorgorganisatie of gemeente om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. En dat is mooi, want vrijwilligers zijn steeds harder nodig om activiteiten te kunnen ondernemen met mensen met dementie.

In het buitengebied maar ook in de stad! 

Natuurlijk is het in om er echt op uit te kunnen trekken in een mooi groot natuurgebied, maar ook stadsparken, tuinen en kleine natuurgebieden die grenzen aan woonwijken en zorginstellingen zijn ideaal om regelmatig in contact te komen met groen. IVN kan in elke omgeving een training verzorgen.

IVN is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau bij de natuur betrekt. In de tuin, op het balkon, in de buurt en verder weg. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Met verschillende(vergroenings)projecten, campagnes en natuuractiviteiten in t land is IVN actief binnen verschillende thema’s. Zelf leren, beleven en doen staan altijd centraal.

Heb je interesse in een training voor jouw organisatie? 

Informatie

‘Bij bewoners zie je dat ze gewoon genieten. Buiten zijn doet ieder mens goed. Meer eetlust, beter slapen, meer ontspannen dat zijn de effecten die we zien.’
Peter Verkuijlen, Regiomanager BrabantZorg

‘Het is heel mooi om te zien dat als je met mensen naar buiten gaat, ze echt genieten van het buiten zijn. Door de training van IVN leer je wat je met mensen kan doen.’
Maureen van de Akker Verzorgende BrabantZorg, locatie Nieuwe Hoeven

'Het mooiste wat ik terug hoorde van een mantelzorger was dat zij het veel leuker vond om naar haar moeder te gaan. Ze hebben nu samen iets te doen als ze op bezoek komt. Het maakt het contact veel gelijkwaardiger.’
Mari Versteeg, Trainer IVN