Bloeiende bermen zijn belangrijk! Bloemen en planten

Bloeiende bermen zijn belangrijk!

Zuidlaren 3 mei 2022

Een bericht van de Florawerkgroep over het belang van bloeiende bermen voor insecten.

Oproep voor hulp bij monitoren van bermen en doorgeven van mooie bermen in de omgeving en waarnemingen van planten.

Bloeiende bermen zijn belangrijk voor insecten
Daar hebben we al eerder over bericht, lees het hier nog een keer na.

In de gemeente Tynaarlo en Hunze en AA wordt al enkele jaren ecologisch bermbeheer toegepast. Om te kijken wat de ontwikkelingen zijn gaan we ook dit jaar weer monitoren. Dit staat gepland voor:

  • Dinsdag 24 mei 1000 – 1200 uur
  • Dinsdag 24 mei 1400 – 1600 uur
  • Woensdag 25 mei 1400 – 1600 uur

Het monitoren van bermen is niet moeilijk en heel leerzaam om de meest algemene planten te leren kennen. We willen je hulp graag gebruiken dus kun je twee uurtjes meedoen, meld je dan aan:florawerkgroepivnzuidlaren@gmail.com

En dan nog een OPROEP: we willen graag weten wat jouw mooiste berm in je eigen woonomgeving is. Weet jij een schrale berm waarin één van de volgende soorten te vinden is: bijv. Schapenzuring, Gewoon biggenkruid, Grasklokje, Muizenoor, Zandblauwtje, Struikheide, Hemelsleutel.
Plan een wandeling of fietstocht in je omgeving en ga op zoek. Zodra deze planten in bloei staan zijn ze niet moeilijk te vinden. Ben je niet zeker, gebruik dan de app Obsidentify, heel handig en leerzaam!

Voer je waarnemingen in via Waarneming.nl, of ObsMapp en vermeld daarbij in de toelichting: in de Berm (zie voorbeeld hieronder). Dat maakt sorteren en zoeken van je bermwaarnemingen heel gemakkelijk. Laat ons voor 15 juni (1e maaironde) weten wat je bermen top 3 is. Deze gegevens kunnen wij weer gebruiken in ons overleg met de gemeente. Alvast bedankt voor je medewerking.

Ineke, Marjan en Els

Dowbnload hier het bericht:
Bloeiende bermen zijn belangrijk voor insecten

Ontdek meer over

Deel deze pagina