Geen winter, wel Winterpostelein

We beleven tot nu toe een zeer zachte winter. December en Januari scoren deze winter gemiddeld zo’n 2 graden hoger dan normaal volgens de officiële statistieken. Aan de vele bloeiende planten is te zien dat de natuur op die hoge temperaturen reageert.
Wat mij deze winter opvalt is het massaal voorkomen van Winterpostelein. Met name in het stedelijk gebied en ook bij ons in het dorp. Maak eens klein rondje door Zuidlaren en je ziet overal de heldergroene bladrozetten van Winterpostelein bijvoorbeeld in de boomspiegels langs de Eltinge of op het terrein van het Noorder Sanatorium. Maar ook hier en daar in voortuinen of gemeenteperkjes.

Winterpostelein bladrozettenBladrozetten 

Winterpostelein is geen inheemse plant maar komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De rozetbladeren zijn vlezig, ze glimmen een beetje en ze zijn ruitvormig of eirond met een lange steel. De plant gaat bloeien in mei/juni, de bloemen zitten opgerold in een trosje in het midden van een schoteltje. Later strekken ze zich om ervoor te zorgen dat er steeds een bloeiend bloemetje bovenin zit. Het groeit vaak op voedselrijke omgewerkte plekken onder struiken of bomen. En waarschijnlijk profiteert het ook een beetje van de hete zomer van vorig jaar. De droogte zorgde voor open plekken in de vegetatie en daar profiteren meer voorjaarsbloeiers van, zoals bijvoorbeeld Smalle weegbree, Ooievaarsbek en Vogelmuur.

Winterpostelein boomspiegelBoomspiegel met Winterpostelein

Witte winterpostelein is een algemene soort en hoort bij de Posteleinfamilie. Het is als groente te eten, net als zijn Roze zusje (die je meer in bosranden kunt aantreffen). Wildplukkers zijn erg enthousiast over Winterpostelein. Het wordt bestempeld als een superfood vanwege de vele mineralen die het bevat. Je kunt er een salade, stamppot of een gezonde smoothie van maken.

Het is het proberen waard om deze éénjarige plant te kweken in je eigen tuin. Pluk eind juni enkele zaaddozen en leg die op een open omgewerkte plek in je tuin. Het zaad kiemt in het najaar. Dan heb je in de winter een mooie en eventueel gezonde bodembedekker.
’s Winters verse groente van de koude grond, echt Winterpostelein, daar kom je de winter wel mee door!

Omslag: Bloeiende schoteltjes van de Winterpostelein in mei/juni, foto Willem Braam

Els Heijman