Verslag Ledenuitje 2 juli 2023: Maasheggen, Oeffelt

Uden 14 augustus 2023

Wat hadden we het getroffen op zondag 2 juli! Met het weer, het prachtige gebied, met het gezelschap (29 deelnemers!), met onze chauffeurs en met de twee gidsen van IVN Maasvallei. Het kon werkelijk niet beter.

Bij aankomst bij het Veerhuis in Oeffelt gingen we eerst aan de koffie met super lekker gebak, vier keuzes eigengemaakt knotsgroot en vers!

Aan het begin van onze wandeling vertelde onze gids Marjo van alles over de Maasbrug waar we op uitkeken. We luisterden aandachtig, het was onderdeel geweest van het ons welbekende Duits Lijntje.

Eerst was de brug aan het begin van WO 2 gebombardeerd door de Engelsen. Er werd een 1200 m. lange Baileybrug geplaatst, waarover de Duitsers repatrieerden aan het einde van de oorlog. Later kwam er een nieuwe spoorbrug.

En dan op pad  de Maasheggen in.

Marjo vertelde van alles over het ontstaan en het vlechten van de heggen. De percelen werden eerst kleiner omdat de boerenzonen elk een deel erfden. Later trad de mechanisatie en de ruilverkaveling in, waardoor de percelen weer steeds groter werden. Gelukkig konden wij nog genieten van een stuk onaangetast gebied, met volop soorten planten waarvan de namen bij mij diep waren weggezakt (alles wat klom in de meidoorn- hop- heggenrank enz. enz.).

Er waren meerdere Udense deelnemers aan de gidsencursus bij. Ze hadden veel vragen, maar Marjo had veel kennis in huis en ook mooie platen bij zich ter illustratie. We kwamen ogen en oren te kort, want er waren veel vogels te horen. Helaas is zien lastig in de heggen! Ook kwamen er groepen ganzen overvliegen, direct aan de Maas.

Marjo had een mooi verhaal over de Raam. De naam komt in oost-Brabant veel voor, maar wat het precies betekent of vandaan komt wist niemand. Een uur later dan gepland waren we terug bij het Veerhuis. Daar konden wij genieten van een uitstekende lunch.

Veel dank voor de (de koffie met) traktatie IVN Uden. Het was een super mooie dag!

 

Groet Emmy V.

Fotografen: Petra Mennes, Nico Verstegen en Sonja Verstegen

Deel deze pagina