Vogels

Interview met de Vogelwacht Uden (BD)

Uden 10 juli 2023

NISTELRODE – De wekker die goed vroeg afloopt, verrekijker om, goede wandelschoenen aan en de natuur in om vogels te kijken; een betere dag kunnen Chris van Lieshout (72) en John Hermans (62) van de Vogelwacht Uden zich niet indenken.

Urenlang naar een vogel staren; dat krijgt Chris van Lieshout makkelijk voor elkaar. Een moment van verveling is er absoluut niet. ,,Als je het gedrag van een vogel wil bestuderen, dan ben je daar makkelijk een paar uur aan kwijt. Het wordt nooit saai.” Waarom dat zelfs na zo lang nog interessant voor hem blijft, kan hij niet in woorden uitleggen. Zo diep zit de passie voor vogels. John Hermans deelt die passie net zo goed. Hij neemt regelmatig zijn telescoop met statief mee om de vogels nog beter te bekijken. Een vogel trekt zijn aandacht. Hij zet het statief klaar, schroeft de telescoop erop en stelt deze af om het mooiste beeld te vangen. ,,Neem maar eens een kijkje”, zegt hij. En daar zit een roodborsttapuit op een hekje. De mannen raken meteen enthousiast. Daarom stoppen ze om de zoveel meter als ze een vogel in de lucht spotten, met de verrekijkers voor de ogen volgen ze de bewegingen van de vogel. Binnen enkele seconden weten ze om welke soort het gaat.

‘Da’s een mooie vogel!’

De liefde voor de vogels ontwaakte al op jonge leeftijd. Van Lieshout was 24, Hermans 16. Van Lieshout herinnert zich dat moment als de dag van gisteren. ,,Ik weet nog dat jullie (Hermans en zijn broer, red.) voor onze deur zaten in de Tarwestraat. In de wei van Jan van de Ven vloog een zanglijster. ‘Hé, da’s een mooie vogel!’ riepen de jongens”, vertelt Van Lieshout. ,,De interesse was dus al latent aanwezig, we vonden de vogel schitterend.” Het is natuurlijk kicken als je ergens een zeldzame vogel ziet, maar het hoeft niet per se.

Chris van Lieshout

Vandaag de dag gaan de vogelliefhebbers bijna elke dag de natuur in. Om half vijf ‘s ochtends zijn ze al buiten, want dan fluiten de vogels het hardst. De ene keer is het voor hun eigen genot—ze kunnen dan makkelijk tot zes uur doorgaan—en de andere keer gaan ze inventariseren. Dat houdt in dat ze per gebied inventariseren welke vogels ze horen en zien, en hoe vaak ze die daar tegenkomen.

Van Noordpool tot Zuidpool

Van Lieshout vindt iedere vogel die hij ziet even mooi. ,,Een koolmees of pimpelmees; het is elke keer een verwondering. Het is natuurlijk kicken als je ergens een zeldzame vogel ziet, maar het hoeft niet per se.” Vogels lieten Hermans over de hele wereld te reizen. ,,Door het kijken naar vogels raak je geïnteresseerd in de natuur en reizen. Wij zijn van de Noordpool tot de Zuidpool geweest, en alles wat er tussenin zit.”

Er stond een koningspinguïn met zijn snavel pal naast mijn hoofd naar me te kijken.

John Hermans

Een favoriete vogel hebben ze niet, maar ze hebben wel veel mooie momenten met hen meegemaakt. Tijdens een van hun buitenlandtrips zaten ze midden tussen de koningspinguïns. ,,Ik was foto’s aan het maken toen Chris zei: ‘John, kijk eens links!’ Ik keek en er stond een koningspinguïn met zijn snavel pal naast mijn hoofd naar me te kijken”, lacht Hermans.

40-jarig bestaan

De vogelaars zijn allebei vrijwilligers bij de Vogelwacht Uden, die dit jaar 40 jaar bestaat. Het begon met een werkgroep voor vogels, die Van Lieshout samen met Huub Janssen in 1974 had opgericht. Dat groeide uit tot de Vogelwacht in 1983. In datzelfde jaar kwam Hermans bij de vereniging.

Op zaterdag 8 juli gaan ze het vieren. Het programma begint om 13.00 uur bij het Natuurcentrum De Maashorst in Nistelrode. Vrijwilligers van de vereniging nemen het publiek mee de natuur in voor een wandeling en vertellen van alles over vogels. Op verschillende plekken wachten andere vrijwilligers om te vertellen en te laten zien wat de Vogelwacht allemaal doet. Naderhand is er een barbecue voor leden en wordt er muziek gespeeld.

Vogels beschermen

Hermans en Van Lieshout hebben wel ‘enige trots’ over het al zo lange bestaan van de Vogelwacht. De vereniging is er niet alleen om vogels te kijken voor het plezier, maar ook om vogels te beschermen. Van Lieshout: ,,Ik merk dat mensen steeds meer interesse krijgen in vogels en de natuur, en dat ze daar iets voor willen doen. Het bewustzijn is duidelijk verbeterd.”

Bron: Brabants Dagblad – Tringa Hasaj

07-07-2023, 13:12u.

Ontdek meer over

Deel deze pagina