Jubileumbijlage – 50 jarig IVN Stein

Stein 23 juli 2023

Op zaterdag 24 juni werd er, in het bijzijn van een aantal genodigden, een jubileumboom (Rose Meidoorn) geplant bij de vijver in het Steinerbos.
Na een mooie toespraak van Jan Janssen (oud voorzitter IVN), werd de boom door wethouder Gina van Mulken en jubilaris Wim Smeets geplant. Vervolgens onthulde wethouder Danny Hendrix de jubileum plaquette bij de boom.
Er volgden een aantal toespraken door Gina van Mulken, Sylvia Spierts van IVN Limburg en Gerard Hermkens van District IVN Limburg.
Vervolgens vertrokken de genodigden naar Brasserie Steinerbos, waar de koffie met vlaai en een drankje klaar stonden.

Om 11.30 uur werd het gezelschap verrast door de komst van Burgemeester Leurs-Mordang van Stein die een indrukwekkende  toespraak hield over 50 jaar IVN Stein en ons vervolgens de Koninklijke Erepenning  uitreikte. Een bijzonder moment in het 50 jarig bestaan van IVN.
Bovendien een kroon op het werk van de vele vrijwilligers die onze vereniging gesteund hebben én duizenden uren in onze Heemtuin actief waren en dát maakten wat het nu is!

     

                      

Burgemeester Leurs tijdens ondertekening.

Ook onze 3 jubilarissen, Hans v.d. Wal, Jan Smeets en Wim Smeets werden in het zonnetje gezet.
Ze zijn al 50 jaar lid van IVN en hebben zich jarenlang ingezet voor onze mooie natuurvereniging.
Hiervoor onze hartelijke dank.

Het werd een mooie en bijzondere jubileumdag waar iedereen met trots op terug kan kijken.
Ook kijken wij uit naar de toekomst, die we mede dankzij onze vele gepassioneerde vrijwilligers met vertrouwen tegemoet gaan.
Met dank aan alle betrokkenen die van deze bijzondere dag een waardevolle herinnering gemaakt hebben.

Stein Lokaal heeft van het planten van de boom, het uitreiken van de Koninklijke Erepenning en het eren van onze drie jubilarissen mooie filmpjes gemaakt. Hiervoor onze welgemeende dank! Deze filmpjes kun je terugzien op:
onze website (onder Nieuws): www:ivn.nl/stein

facebookpagina van IVN Stein:  https://fb.watch/lGiekBoS_Q/
                                                https://fb.watch/lGihN8G3UQ/

 

Jubileumwandeling -50 jaar IVN Stein-, op zondag 25 juni
Deze 7 kilometer lange jubileumwandeling startte, onder leiding van onze natuurgidsen Elly Bouts en John Leclaire, bij het voetbalveld van IVS, in Berg aan de Maas en was een mooie Natuur-, Cultuur-, Historische wandeling.
De wandelaars liepen door het bos, langs de Kingbeek en genoten van de prachtige natuur, de stilte, de rust en de interessante informatie over dit gebied.
Ook werd uitgebreid stil gestaan bij de geschiedenis van Obbicht en de jarenlange binding met België én natuurlijk de geschiedenis van het prachtige kasteel “Obbicht. ” Ondanks de warmte werd het een geslaagde wandeling en gingen de wandelaars naar huis met een leuke attentie – IVN Stein  50 jaar-, waaronder een mooi boek over  “Van Kingbeek tot Knup”.

Jubileumreisje naar het Arboretum in Kalmthout op zaterdag 1 juli
Op zaterdag 1 juli brachten de leden van IVN Stein, in het kader van ons 50-jarig bestaan, een bezoek aan het Arboretum in Kalmthout bij Antwerpen.

Het 15 hectaren grote Arboretum heeft een brede collectie en kenmerkt zich door “schilderachtige”, opvallend complete beplantingsbeelden.
De perken hebben veelal een ovale vorm. In de perken zijn loofbomen, naaldbomen en struiken door elkaar geplant. Ook de kruidlaag vormt onderdeel van de collectie.
Er zijn vier kleurentuinen, een rozentuin en een vlindertuin, die bijzondere accenten geven.
Tot de beroemdste collecties van Arboretum Kalmthout behoren de toverhazelaars (Hamamelis en verwante geslachten), die vooral aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar bloeien.
In het vroege voorjaar is ook de collectie sneeuwklokjes (Galanthus) op zijn mooist.
Wat later in het seizoen volgen de rhododendrons en magnolia’s.
In de zomer bloeien de vaste planten. Het najaar biedt veel herfstkleuren.

De boomkwekerij van kweker Charles Van Geert lag in 1856 aan de basis van het Arboretum.
Van Geerts opvolgers, Robert en Jelena de Belder- Kovačič maakten er na 1952 hun privé-verzameltuin van en zorgden voor een uitbreiding met vele zeldzame houtige gewassen.

Bijzonder is de wijze waarop de wetenschappelijke plantencollectie in de architectuur van de tuin is opgenomen. De schikking van de bomen en planten is zo opgevat dat men het gehele jaar door kan genieten van de afwisseling van kleuren en geuren.
Het vroegere zomerverblijf van de oprichter, de parkvilla Vangeertenhof, werd gerenoveerd en doet dienst als tentoonstellings- en evenementenruimte.

Westelijk van de Vangeertenhof loopt de Coniferenlaan, die aan het eind van de negentiende eeuw werd aangeplant door Charles van Geert. Het was de oude toegangsweg, van een halve kilometer lang, tot kwekerij en Arboretum. De laan liep door tot de Gloriëtte, aan het andere eind van de tuin, maar de laan werd in de loop der jaren behoorlijk ingekort. Langs de laan groeien onder andere  Taxus, Chamaecyparis, Abies, Sciadopitys, Calocedrus en Juniperus.
In de schaduw van de coniferen werden verschillende Rhododendron-hybriden geplant (het gehele Arboretum huisvest meer dan 500 verschillende Rhododendrons).
Heel bijzonder is de –Emmenopterys henryi–  die dicht bij de Coniferenlaan staat. Deze zeldzame boom werd geplant in 1963 en bloeide in 1987 een keer. Sindsdien heeft de boom nog enkele keren gebloeid, onder andere in 2016. Opvallend zijn ook de sneeuwklokjesboom (Halesia monticola) en de zakdoekjesboom (Davidia involucrata) als ze in bloei staan.

Het Arboretum is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om het behoud van de biodiversiteit van planten te bevorderen.


Het was een leerzame en boeiende dag, waarbij de buitjes en de motregen de pret niet
konden drukken! Alle deelnemers genoten van dit grote prachtige bomen- en plantenpark.
Uiteraard was er ook tijd voor koffie met gebak en ander lekkers!
Al met al een zeer geslaagd uitstapje!
Met dank aan Riet Vrancken die dit mooie uitstapje voor ons mogelijk maakte!

Deel deze pagina