Europese wolf

Komst wolf van invloed op wild Veluwezoom

Oost Veluwezoom 2 maart 2023

Sinds begin vorig jaar worden regelmatig wolven in Nationaal Park Veluwezoom gesignaleerd. Dat is ook te merken aan het gedrag van het andere wild, zegt Ruben Vermeer, ecoloog bij Natuurmonumenten.

Hij gaf op de bijspijker avond op 1 maart een presentatie over de wolf op de Veluwezoom. Van de Noordwest-Veluwe is bekend dat er inmiddels een roedel aanwezig is met 9 tot 11 dieren. Zo ver is het op de Veluwezoom nog niet. De kans is echter groot dat er ook in dit gebied zich definitief een paartje gaat vestigen.

Afgaande op waarnemingen vanuit het publiek is duidelijk dat er regelmatig wolven het nationale park bezoeken. De boswachters zien bij het overige wild ook ander gedrag optreden. Zo worden de Schotse Hooglanders op sommige momenten in een dichte kudde aangetroffen, waar dat eerder niet het geval was. Ze trekken dan naar elkaar toe om een mate van veiligheid te creëren omdat er een wolf in de buurt is geweest, vermoedt Vermeer. Ook de herten leven meer in groepen, ook buiten de bronsttijd. Dat was tot voor kort niet het geval . “Ze zoeken elkaar op om zich beter te beschermen tegen de wolf.”

Inmiddels is er ook wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat herten actiever grazen (en minder op de vlucht slaan) als de wolf op een grotere afstand is. “Onderzoek maakt duidelijk dat de invloed van de recreant op herten ook groot is. Sterker nog, de invloed van recreanten op het wild is vooralsnog groter dan de invloed van de wolf”, aldus Vermeer.

Deel deze pagina