Geneeskrachtige kruiden IVN-tuin Rheden

Tegenwoordig zijn we gewend geneesmiddelen in de vorm van tabletten of capsules tot ons te nemen. De werkzame stof is meestal chemisch geproduceerd. Toch vinden veel van deze stoffen hun oorsprong in de natuur, of zijn er variaties op. Tot in de Middeleeuwen werden vooral planten gebruikt als geneesmiddel. Vaak werden ze gekweekt en bestudeerd in kloosters. Vanaf de 19e eeuw kon ook de werkzame stof uit de plant geëxtraheerd worden.

De laatste tijd is er weer een beweging terug naar de natuur waarvan de opkomst van Chinese geneeskunde en de Ayurveda uit India een voorbeeld is.

Ook giftige planten kunnen hun werking hebben als geneesmiddel, maar worden dan vaak in heel hoge verdunning gebruikt. De meest eenvoudige geneeskruiden zijn eigenlijk de keukenkruiden. Ze zetten onze spijsverteringsorganen aan het werk en helpen zo mee onze gezondheid te bevorderen.

Ten slotte een waarschuwing: wees voorzichtig met het toepassen van planten als geneesmiddel. Informeer je goed! Een plant kan wel uit de natuur komen, maar is niet altijd onschuldig in het gebruik.