Scholen in de natuur

Samen klimmen, rennen, spelen, ontdekken en vies worden: kinderen zijn meestal dol op buitenspelen. Het is leuk, leerzaam en gezond. Met veel plezier hebben wij daarom in samenwerking met Natuurmonumenten een scholenprogramma samengesteld voor
de Oisterwijkse Bossen en Vennen.Scholen in de natuur

Er zijn verschillende mogelijkheden met verschillende thema’s, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van de kinderen.
Alle programma’s worden begeleid door IVN-vrijwilligers die het leuk vinden om met de kinderen op hun eigen niveau de natuur te ontdekken.
Ga dus op avontuur met de kinderen rondom Groot Speijck.

Het programma kan uitgebreid worden met spelen in de Speelnatuur van OERRR. Hier kun je hutten bouwen, klauteren en met water spelen. Op de bosweide kun je spelletjes doen en lekker picknicken.
Want waar smaken je boterhammen nu beter dan buiten?
Misschien ontdekken de kinderen zelfs een eekhoorn of zien ze een specht.
Maar één ding is zeker: ook zonder speciale waarnemingen gaat iedereen na een dagje buiten met een goed gevoel naar huis.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van Scholen in de Natuur: Marian Jessurun-Voormans.
U kunt haar per e-mail bereiken op (scholenindenatuur@ivnoisterwijk.nl)  of telefonisch via 06-46067505.

Programma's

Speuren naar sporen

Hoe kun je ontdekken welke dieren er in het bos leven zonder dat je ze direct kunt zien? Door als een echte detective te letten op hun sporen!

Voor wie goed kijkt, krioelt het van sporen van allerlei dieren die zich voor ons verborgen houden.

Niet alleen pootafdrukken, maar ook poep, veertjes en knaagsel laten zien welke dieren er in het bos leven. Dus gebruik je ogen, oren en neus om te speuren naar sporen.

Praktische informatie:

 • Duur: 75 minuten
 • Doelgroep: groep 3-8
 • Deze activiteit kost € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers
 • Deze activiteit kan het hele jaar geboekt worden
 • De klas wordt verdeeld in twee groepen van maximaal 15 kinderen. De groepen gaan gelijktijdig op pad, met ieder een eigen begeleider.

Watersafari

Tijdens deze excursie ontdekken we wat er allemaal leeft in de Oisterwijkse vennen. Insecten als waterjuffers, schaatsenrijders, bootsmannetjes en schrijvertjes, maar ook bloedkruipers, slakken, libellenlarven en de grote geelgerande watertor. De kinderen gaan met een schepnet en zoekkaart op pad. Vanaf de waterkant vangen ze diverse waterdiertjes die we één voor één bekijken. Hoe zien ze er uit van dichtbij? Wat eten ze het liefst? Wie is de grootste vijand?

Tijdens de watersafari ervaren de kinderen hoe belangrijk water is voor ons en de natuur.

 • Duur: 90 minuten
 • Doelgroep: groep 3-8
 • Deze activiteit kost € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers
 • Deze activiteit kan alleen van medio april tot oktober geboekt worden. Als het water in het Speyckven te laag staat, is het niet mogelijk de Watersafari te doen.
 • De klas wordt verdeeld in twee groepen van maximaal 15 kinderen. Terwijl de ene groep op watersafari gaat, kan de andere groep gratis gebruik maken van de Speelnatuur van OERRR. Halverwege wisselen de groepen.

Horen, zien en voelen

Tijdens deze avontuurlijke ontdekkingstocht worden alle zintuigen spelenderwijs geprikkeld.

We staan stil om te luisteren hoeveel verschillende geluiden we horen in het bos en we komen in beweging om te ervaren hoe alles voelt.
We ontdekken dat alle bomen anders aanvoelen en dat je met een blinddoek op weliswaar minder ziet maar dat je met behulp van je andere zintuigen toch juist nog heel veel kunt ‘zien’.

En natuurlijk gebruiken we onze neus om uit te zoeken of het hier nu stinkt of dat er juist een lekker bosgeurtje hangt. Het bos biedt zoveel mogelijkheden om onze zintuigen te ontdekken dat de tijd voorbij vliegt bij deze excursie.

Praktische informatie

 • Duur: 75 minuten
 • Doelgroep: groep 3-6
 • Deze activiteit kost € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers
 • Horen, zien en voelen kan het hele jaar geboekt worden
 • Bijzonderheden: de klas wordt verdeeld in twee groepen van maximaal 15 kinderen. De groepen gaan gelijktijdig op pad, ieder met een eigen begeleider.

Noniksie

De geheimzinnige Noniksie woont in het bos. Hij voelt zich saai en niet zo bijzonder. Daarom blijft hij overdag verdrietig in zijn holletje en gaat hij alleen ‘s nachts in het donker op pad. Hij fantaseert er soms over welk dier hij graag zou willen zijn.

De kinderen gaan Noniksie helpen om zich wat beter te voelen. Tijdens een korte wandeling rond het ven komen ze een aantal dieren tegen. Bij elk dier voeren ze een opdracht uit waarbij natuurbeleving centraal staat.

Als beloning krijgen ze iets moois van dat dier mee waarmee ze na afloop Noniksie een beetje mooier kunnen maken. Aan het einde van de tocht wordt de puzzel gelegd en dan kan iedereen zien hoe bijzonder Noniksie is geworden.

Praktische informatie

 • Duur: 75 minuten
 • Doelgroep: groep 1 en 2
 • Deze activiteit kost € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers
 • Noniksie kan het hele jaar geboekt worden
 • Bijzonderheden: de klas wordt verdeeld in kleine groepen van ongeveer 5 kinderen. Deze gaan gelijktijdig op pad onder begeleiding van een ouder of leerkracht.
 • Interesse voor deze activiteit dan kunt u hier inschrijven.