Amfibiën en reptielen

Kijk uit voor padden, kikkers en salamanders op de weg

Nuenen 25 februari 2024

Dit jaar is de paddentrek door de milde winter wel een maand vroeger op gang gekomen dan normaal. Ook de bruine kikkers en de salamanders gaan al op stap. Door een kortere en minder diepe winterslaap zijn de beestjes helaas in minder goede conditie. Bovendien, en dit geldt vooral voor de padden, is hun aantal de laatste 15 jaar met zo’n 60% afgenomen.

In deze weken trekken padden, bruine kikkers en salamanders en masse op stap richting de poelen waar ze geboren zijn. Daarbij moet wel eens een weg overgestoken worden, zoals in het Broek en ook rond het zwembad Enode. Zo lopen er ook heel wat beestjes door de fietstunnel onder de Helmondweg (A270). Vaak laten de mannetjes van de padden en kikkers zich dragen en zitten ze op de rug van het grotere vrouwtje in de zogenaamde amplexhouding (foto), waardoor de oversteek over de weg nog langer duurt.

De amfibiëenwerkgroep van IVN Nuenen vraagt je met klem om dit voorjaar op de buitenwegen extra voorzichtig te rijden, vooral bij zonsondergang en ’s nachts. Namens de padden, salamanders en bruine kikkers hartelijk bedankt!

Ontdek meer over

Deel deze pagina