Insecten

Het doel van de insectenwerkgroep is observatie van het gedrag en het determineren van insecten. Dit doen we vooral ook aan de hand van gemaakte foto’s. Waarnemingen gaan naar waarneming.nl. Op deze manier draagt de insectenwerkgroep bij aan het onderzoek naar de biodiversiteit in Nederland.

Daarnaast verdiepen we ons ook in onderwerpen over een insectenleven, bijvoorbeeld over gedrag van  verschillende insectensoorten.  Dat doen we in de wintermaanden.

Ook het belang van insecten willen we benadrukken. Dat gebeurt regelmatig in de publieksexcursies. Insecten staan aan de basis van alle voedselketens en zijn heel belangrijk voor het voortbestaan van het leven. Zonder insecten, zou er bijvoorbeeld geen fruit en groenten zijn, want zonder bestuiving door insecten is er geen bloei die tot vruchten leidt.

Wat maakt deze werkgroep zo leuk en interessant?

Insecten zijn “de aliens” van het dierenrijk. Insecten zijn zeer divers in bouw, levenswijze, zintuigen en hun plek in het ecosysteem. Hun zintuigen zijn heel anders dan mensen en andere zoogdieren: denk aan reuk en voelsprieten. Daar kan ook bijzonder gedrag mee samenhangen.

Gezamenlijke verwondering is een terugkomend aspect bij elke samenkomst. Met een loepje  of macrokijker verwonderen we ons over hun schoonheid. Ook verwonderen we ons over hun leefwijze, waarover we lezen.

Lopende projecten

We doen elk jaar mee met de landelijke Nachtvlindernacht en houden meestal elk jaar een lezing.

In de maanden maart-oktober gaat de insectenwerkgroep maandelijks op excursie op de 1e maandag van de maand.

In de wintermaanden is er verdieping over een insectenleven. Meestal op de 4e donderdag van de maand. Zie de activiteiten pagina voor exacte data!

Belangstellenden zijn altijd welkom, ook eenmalig. Wel graag even aanmelden via onderstaand email adres!

 

Contact werkgroep: Eveline Zijderveld ezijderveld@solcon.nl