Paddenwerkgroep

De paddenwerkgroep redt jaarlijks vele honderden amfibieën.

De paddentrek begint ergens in februari, als de temperatuur stijgt, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Ze gaan direct op pad om zich voort te planten in het water waar ze zelf zijn geboren, de vijver bij het Landgoed Kruisdonk. Hiervoor moeten ze de weg naar Weert richting Vaeshartelt oversteken. Een gevaarlijke onderneming, want zo net uit hun winterslaap zijn ze nog erg traag. En als ze onderweg een partner tegenkomen, begint de paring. Het mannetje klimt bij het vrouwtje op de rug en laat zich zo naar het water dragen. Deze koppeltjes zijn nog trager. Om te zorgen dat de padden veilig de overkant bereiken, worden de padden door IVN-vrijwilligers paddenwerkgroep de weg overgezet.

Hiervoor worden, door de vrijwilligers van de werkgroep landschapsonderhoud, over een lengte van ongeveer 175 meter schermen geplaatst en emmers ingegraven om de padden op te vangen. De vrijwilligers van de paddenwerkgroep halen de padden ‘s ochtends uit de emmers en brengen ze naar de overkant van de weg. Naast padden worden er ook kleine watersalamanders en bruine kikkers overgezet.

De trek vindt ‘s avonds en ‘s nachts plaats en is het meest intensief bij rustig weer met hoge nachttemperaturen (minimaal 6 graden) en hoge luchtvochtigheid. Tijdens intensieve trek wordt ook ‘s avonds overgezet. De paddentrek eindigt meestal eind maart, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zin om mee te helpen? Neem dan contact op met Frans van de Kragt, coördinator Paddenwerkgroep via: krafid@home.nl of klik op deze link: Frans v.d.Kragt