Bloemen en planten

Voorbereiding workshop

Meerssen 19 augustus 2023

Zelf crème maken van goudsbloemen uit eigen tuin?

Dan is nu actie nodig voor een workshop in november.

IVN Meerssen gaat in het najaar een workshop ‘Goudsbloem crème maken’ aanbieden met herborist Riny Rongen. Daarvoor moet je nu in beweging komen!

Met dit mooie weer kunnen we de goudsbloemen (Calendula officinalis) oogsten: alleen de bloemhoofdjes, voordat er zaad in zit.

Stap 1:

Pluk de goudsbloemen op een droge warme dag en laat ze drogen op een donkere, droge plek. Dat duurt een week of twee tot drie, afhankelijk van de dikte.

Om de crème te maken hebben we een goudsbloemolie (maceraat) nodig, die we zelf maken. Dat kun je doen met de gedroogde goudsbloemhoofdjes; zowel de lint- als de buisbloemetjes.

Stap 2:

Pluk de droge bloemen uit elkaar en gooi de groene delen weg. Zo hou je de oranje bloemdelen over. Een beetje zaad of groen is niet erg. Let op: de blaadjes moeten echt droog zijn anders gaat de olie schimmelen.

Stap 3:

Neem een gewone olie zoals zonnebloemolie of een wat chiquere zoals amandelolie. Vul een jampot, (die van tevoren met alcohol is schoongemaakt), voor 1/3 of 1/2 met de goudsbloemenblaadjes. De blaadjes moeten helemaal onder de olie staan anders gaan ze schimmelen. De olie moet koel en donker bewaard worden.

Een jampot is genoeg. We hebben niet zo veel olie nodig voor de crème.

De rest is wel heerlijk als gewone huidolie: op de huid aanbrengen bij droge huid, zonnebrand, kleine beschadigingen, irritaties, eczeem e.d.

Stap 4: Deze doen we samen in de workshop.

Let op de uitnodiging in de Geulbode of op onze website: www.ivn.nl/afdeling/meerssen, locatie en tijd worden daar bekend gemaakt.

Heeft u belangstelling om deel te nemen aan de workshop, meldt het vast bij IVN-Meerssen secretariaat: ivnmeerssen@gmail.com

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina