Vogels

Verslag plaatsing Huiszwaluwenhotel in Ulestraten

Meerssen 25 maart 2024

Het eerste Zwaluwenhotel op Ulestratens grondgebied

Zaterdagmiddag 23 maart, nog geen zwaluw te bekennen, maar in plaats daarvan wel dreigende luchten en een onweer dat hopelijk de lente aankondigt… Of zou het oude katholieke gezegde: ‘Maria reup de zjwalbere en sjtuurt ze ouch weer truk’, toch enige waarheid bevatten?

Jan de Veen uit Schimmert, IVN-er pur sang, heeft er haast achter moeten zetten om zijn zelf geconstrueerde zwaluwenhotel op tijd (vóór 25 maart Maria-Boodschap) op die 6 meter hoge gegalvaniseerde paal te kunnen plaatsen. Agrariër Maas bood plek aan de Groeneweg bij het wateropvangbassin van de WML en Jan groef in november eigenhandig een flink gat in die ‘plekketige’ leem en stortte heel wat cement erin om die paal alle stormen te laten trotseren.

Stichting Dier in Nood sponsorde een flink bedrag om alle kosten (o.a. bouwmateriaal, verzekering, leges van de gemeente etc.) te kunnen dekken. Fa. Hoedemakers uit Ulestraten met een hoogwerker voorzien van een 26 meter lange uitschuifbare arm kwam eraan te pas om de hoteltil op zijn hoge post te plaatsen. Materiaal en zeer kundige chauffeur werden ons belangeloos ter beschikking gesteld! Het kostte tijd en zeker 2 keer een nat, ijzelig pak aan Wim en Jan (hoog op een zwaaierig plateau) alvorens de zware til stevig kon worden verankerd.

Verschillende belangstellenden hielden de gang van zaken nauwlettend in het oog en beloofden ons te melden wanneer zij ’huiszwaluwenactiviteit’ ter plekke waarnemen. Er nestelen ook al veel zwaluwen onder de uitstekende dakranden van de huizen in de buurt vernamen we. Toch is er gebrek aan voldoende nestgelegenheid en gaat de zwaluwstand achteruit vertelt Jan. De zwaluwen kregen ook hulp van Mir die eigenhandig flink wat leem opgroef, gras verzamelde en met blote handen en nog wat ijskoud water een echt nest vervaardigde! Dat er opeens wel een heel groot ei in lag mag toch wel een wonder heten of voorspelt dat alleen maar goeds… Als Maria op haar verjaardag 8 september de zwaluwen weer naar warmere streken stuurt zullen we het weten.

Iedereen bedankt voor de hartelijke medewerking, zeker ook Pascalle die alle administratieve rompslomp voor haar rekening nam en allemaal tot ziens bij de ‘zwaluwspecial’ een gezinsactiviteit op zondag 21 april bij Jan thuis. Houd de website van IVN Meerssen en de Geulbode in het oog voor de verdere informatie.

Ontdek meer over

Deel deze pagina