Tuinieren en moestuinieren

Klimaatadaptatie

Willen wij onze leefomgeving leefbaar houden moeten wij de inrichting ervan aanpassen aan de klimaatveranderingen die niet meer teruggedrongen kunnen worden. Minder tegels zodat regenwater niet in het riool maar in de grond terecht komt en meer beplanting in de tuin voor schaduw en verkoeling is de beste aanpassing aan een veranderend klimaat. Bijen en vlinders zijn het meest gebaat met inheemse planten in je tuin omdat zij aangepast zijn aan de bloemen van deze planten. Zo wordt ook de biodiversiteit versterkt.

Er is steeds meer belangstelling voor tuinieren en moestuinieren. In dit overzicht verwijzen wij naar informatie die je bij IVN hierover kan vinden.

Tuinieren:

Bij IVN vind je informatie om je tuin of balkon aan te passen. In de winter kunnen bomen en struiken geplant worden als het vorstvrij is. In de lente komen de vaste planten erbij. Op Plant mee staat veel informatie over aanbevolen planten voor beschillende terreinen en andere inspiratie.

IVN heeft voor de tuin verschillende "Tuiny"-concepten ontwikkeld. In de bijpassende online IVN Natuuracademie cursussen wordt de toepassing uitgelegd.

Tuiny Forest is een beplantingsplan ook geschikt voor de kleinne tuin. Er is ook uitleg over het idee achter het concept Tuiny Forest en een bijbehorende online cursus.

Tuiny Poel brengt leven in je tuin en hoeft niet groot te zijn. Vogels en kikkers en salamanders komen vanzelf er naartoe. Aanleginstructies en informatie staan ook in een bijbehorende online cursus

Een groene tuinafscheiding kan je met de Tuiny Haag doen. Ook hiervoor weer een bijbehorende online cursus met tips en inspiratie.

Een levende tuin is een diervriendelijke tuin. Hoe je die kunt realiseren vertelt de online cursus Aan de slag met een levende tuin

Moestuin:
- op de pagina Moestuinieren staan heel veel tips over alles wat je nodig hebt om een moestuin te bewerken. Ook vind je er kweektips en een zaaikalender.

- de IVN Natuuracademie biedt ook een gratis online cursus Stap voor stap moestuinieren om de beginnende moestuinierder op weg te helpen of Natuurlijk moestuinieren voor een ecologische tuin.