Moas en Woals Bienhuus

Bijen spelen een cruciale rol in het bestuiven van planten en bomen, en zijn daardoor onmisbaar voor onze voedselvoorziening. Helaas hebben bijen het de laatste jaren erg moeilijk.

Daarom wil ik graag een initiatief starten om bijenhotels te maken, deze op verschillende plaatsen in Maas & Waal op te hangen en deze ook te monitoren en onderhouden.

In de natuur broeden de meeste solitaire bijen in de grond, sommige soorten maken gebruik van gaten en gangen in hout, steen en natuurlijke holten (riet, bamboe e.d.)

Bijenhotels zijn kleine bouwsels waarin bijen zich kunnen nestelen. Dit is belangrijk omdat veel bijensoorten bedreigd worden doordat hun natuurlijke leefomgeving verdwijnt. Met bijenhotels kunnen we de bijen een handje helpen en ervoor zorgen dat ze zich kunnen voortplanten. Bovendien zijn bijenhotels erg leuk om te maken!

Bijenhotel

Nu is het woord bijenhotel eigenlijk geen goed woord daarvoor, want als ik aan een hotel denk dan denk ik aan één nachtje slapen, ontbijtje en weer wegwezen.
Maar een bij legt in het “bijenhotel” haar eitjes samen met pollen als voedsel. Uit de eitjes komen larven en die eten zich vol en verpoppen. Als pop brengen ze vaak de hele winter door in hun nestholte en pas als het in het voorjaar warmer wordt dan ontwaken ze en eten zich een weg naar buiten toe. Dan begint de cyclus weer opnieuw: een partner zoeken, bevruchten en eitjes leggen.
Een mooie film over het leven van de bij kun je zien op Ruimte voor bijen van John Vegt.

Dus een bij verblijft bijna zijn hele leven in de nestholte, dan is een bijenhuis een beter woord voor dit verblijf. Vandaar

Maos en Waols Bienhuus

De vraag is natuurlijk

  • waar gaan we deze ophangen,
  • maken we één grote of meerdere kleintjes op één locatie,
  • hangen we ze bij elkaar in één gebied, meerdere gebieden of verdeeld over Maas en Waal,
  • gaan we ook voor de grond broedende bijen voorzieningen bouwen

Ook wil ik met behulp van kijkbuisjes laten zien hoe het leven van een bij vanaf broed-cel naar larve en pop plaats vindt.


Dit samen met informatieborden en/of QR codes bij het Bienhuus zorgt voor meer betrokkenheid.

Help je ook mee bouwen en/of monitoren?

Een goede optie is natuurlijk om samen met de jeugdstruingroep de bouwwerken te maken en te plaatsen.
Daarom ben ik op zoek naar mensen die samen met mij de bijenhotels willen maken en ophangen en mensen die willen helpen bij het monitoren van deze hotels. Het monitoren houdt in dat hotels en eventueel de bijen in de omgeving te observeren en noteren welke soorten bijen erin zitten.
Maar vooral hoeveel en wanneer er gaten zijn dichtgemetseld, van waaruit we het volgende jaar misschien nieuwe bijen kunnen verwachten. Op deze manier kunnen we bijhouden hoe het gaat met de bijenpopulatie in onze omgeving.
Ook het onderhoud van de bijenhotels is belangrijk omdat de meeste bijen niet nestelen in gebruikte gaten.

Dus, ben jij net als ik begaan met het welzijn van bijen en wil je graag bijdragen aan dit initiatief? Dan hoor ik graag van je!

Geef je op via dit formulier dan neem ik binnenkort contact zodat we samen kunnen bijdragen aan een betere wereld voor bijen én voor onszelf.

Graag tot ziens, Cor Groot, natuurgids

 

Een leuke weergave van één maand bijen activiteit, probeer te ontdekken welke gaten er gedicht worden…